IDOM constata nereguli in listele de alegatori



Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a depistat o serie de nereguli in listele de alegatori, verificate in 33 de localitati ale Republicii Moldova. Proiectul de monitorizare s-a desfasurat intre 27 iunie si 16 iulie, iar raportul final a fost dat publicitatii intr-o conferinta de presa vineri, 24 iulie, transmite Info-Prim Neo.

IDOM a constatat ca in unele localitati, reprezentate de Partidul Comunistilor (PCRM) - Dorotcaia, Parata, Larga - persoane plecate peste hotare sunt excluse din liste. Si in satele Albota de Jos, unde primarul este membru PSD, si in Copceac, cu primar independent, au existat indicatii din partea unui deputat PCRM ca persoanele plecate peste hotare sa fie radiate din listele de alegatori.

În 5 sectii de votare din municipiul Chisinau observatorii IDOM au depistat in liste 10 persoane decedate de 4-5 ani. „Pare o cifra nesemnificativa. Însa, raportata la faptul ca in municipiul Chisinau observatorii IDOM au intervievat in total 30 de persoane nascute inainte de 1940, 10 cazuri reprezinta o cifra extrem de ingrijoratoare", a declarat Vlad Lupan, expert independent, coordonatorul acestui proiect.

Potrivit lui Lupan, chiar daca reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au sugerat verificarea listelor la domiciliu in 18 localitati din cele 33 monitorizate de IDOM, doar 7 APL din cele care au receptionat asemenea instructiuni, au facut-o. Totodata, la initiativa locala, alte 7 APL, din cele care au raportat ca nu primit asemenea instructiuni de la CEC, au decis si ele sa efectueze vizite la domiciliu.

„Informatia prezentata monitorilor IDOM este contradictorie: in unele cazuri administratiilor publice locale li s-a spus sa urmeze decizia CEC, iar in alte cazuri li s-a sugerat ca procedura de verificare la domiciliu nu este eficienta, din lipsa de timp", a mentionat expertul.

Lupan a apreciat ca utilizarea internetului de catre autoritatile din Chisinau pentru ca alegatorii sa verifice listele deja intocmite este un pas pozitiv.

Totusi, pentru a verifica listele era nevoie ca ele sa fie afisate, sau cel putin prezentate si in birourile sectiilor de vot, ceea ce in multe cazuri nu s-a facut sau a fost efectuat cu intarziere, a mai spus coordonatorul de proiect.

Potrivit IDOM, faptul ca listele actuale sunt si mai mari decat cele din alegerile din primavara, cu circa 6 mii de persoane, denota ingrijorare. Vlad Lupan recomanda pe viitor ca listele de alegatori sa fie afisate cu cel putin 20 de zile inainte de ziua alegerilor. Totodata, este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu, educatia populatiei si organizarea de traininguri pentru APL. 

 

Info-Prim Neo