Observatorii Fundatiei Eurasia vor monitoriza alegerile la sectiile de votare in afara Moldovei



Pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 Reprezentanta din Moldova a Fundatiei Eurasia a acreditat 37 observatori nationali si 7 observatori internationali, dintre care 19 observatori vor supraveghea scrutinul electoral la sectiile de votare constituire in afara tarii. Vor fi prezenti observatori nationali la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova la Moscova, Bucuresti; Roma, Bologna, Londra, Paris, Atena, Bruxelles si Washington DC. Sectiile de votare mentionate au fost selectate in baza ratei de participare la scrutinele parlamentare precedente.

Observatorii acreditati vor supraveghea toate procedurile electorale, inclusiv deschiderea sectiilor de votare, desfasurarea procesului de votare, inchiderea sectiilor de votare si procesul de numarare si totalizare a voturilor. În ziua alegerilor Reprezentanta din Moldova a Fundatiei Eurasia va difuza periodic informatii privind mersul votarii la sectiile vizate, iar dupa inchiderea sectiilor de votare rezultatele observarii vor fi plasate pe pagina web a Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte „Coalitia 2009" - www.alegeliber.md.

Observatorii se conduc in activitatea lor de Regulamentul privind Statutul Observatorilor si Procedura de acreditare a acestora, Codul electoral al Republicii Moldova si legislatia internationala de profil. Consideram ca prin participarea cu observatori la alegeri vom contribui la imbunatatirea climatului general de desfasurare a alegerilor, la sporirea constiintei civice a alegatorilor, respectarea principiilor democratice de desfasurare a alegerilor libere si corecte.

Pentru informatii suplimentare contactati Andrei Brighidin, Manager de programe prin e-mail: abrighidin@eurasia.md sau la telefon: (022)235343 (ext. 124).