Parlamentul Tinerilor 2008



  Rezolutia

 

Comisiei pentru protectie sociala, sanatate si familie

 

Parlamentul Tinerilor,

A. intrucat sistemul de angajare in campul muncii pentru tinerii din R. Moldova este unul ineficient;
B. intrucat lipsa conexiunii legale dintre angajator si angajat duce la marirea numarului somerilor;
C. intrucat lipsa programelor de sustinere a antreprenoriatului tinerilor nu are un cadru eficient de dezvoltare;
D. intrucat salariile stabilite de catre angajatori nu corespund cosului minim de consum;

 

1. solicita dezvoltarea sistemului eficient de stagiere profesionala pe parcursul anilor universitari, astfel:
- orice student incepand cu primul an de studii (inclusiv si tinerii din institutiile medii de specialitate) are posibilitatea sa beneficieze de stagieri profesionale in domeniile de specialitate;
- extinderea bazei de date pe portalul informational existent unde tinerii vor accesa ofertele angajatorilor in diverse domenii de activitate. Fiecare angajator va dispune de un profil individual unde va fi prezentata oferta sa si cerintele fata de stagiar. Tinerii vor contacta direct angajatorul fara intermediul altor institutii;
- dupa efectuarea stagiului tinerii beneficiaza de experienta si au posibilitatea de a fi angajati in institutia respectiva.

2. incurajeaza institutionalizarea statutului de liber profesionist in domeniul medicinii si cel pedagogic in vederea exersarii activitatii profesionale in mod individual;

3. cere excluderea categoriei „minim experienta de lucru" in cazul angajarii tinerilor in cadrul institutiilor bugetare.

A. intrucat lipseste un mecanism de reglementare socio-economic a sistemului ipotecar pentru tinerii din R. Moldova;
B. intrucat lipsesc locuinte decente la un pret accesibil tinerilor din Republica Moldova.

1. solicita oferirea facilitatilor agentilor economici (imobiliari) care vor construi locuinte pentru tineri:
- cere scutirea agentilor economici de Taxa pentru Valoarea Adaugata de catre stat;
- propune oferirea posibilitatii agentilor economici de a procura materiale de constructie la pretul valabil institutiilor de stat;
- incurajeaza scutirea de taxe de import pentru materiale de constructii adresate construirii locuintelor pentru tineri.

2. considera oportuna deschiderea unei linii de creditare preferentiala pentru tineri cu o rata de dobanda de 7-9% pe un termen de la 30 de ani. Pentru tinerii cu disabilitati rata dobinzii va fi de 5%.

3. propune asigurarea spatiului locativ social reglementat printr-un contract de chirie fara posibilitatea de a fi privatizat, rascumparat sau transmis in subarenda.

 

     

 

     

 

 

REZOLUTIA

Comisiei de Politica Externa si Integrare Europeana

 

Parlamentul Tinerilor considera ca integrarea europeana constituie prioritatea de baza in formularea obiectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova.

La momentul actual, absoluta majoritate a societati moldovenesti considera ca Republicii Moldova impartaseste valorile europene si trebuie sa se avanseze pe calea integrarii.

 

Pentru a reflecta aceasta dorinta, realitatile si obiectivele noi ale tarii si cetatenilor sai, Conceptul Politicii Externe a Republicii Moldova, aprobat in 1995, necesita o actualizare. Propunem:

  • evidentierea integrarii europene ca obiectivului principal, curent si strategic al Republicii Moldova, pe care se vor baza deciziile noastre in politica externa si interna
  • promovarea relatiilor echilibrate de colaborare constructiva si productiva cu statele vecine in scopul integrarii europene
  • promovarea cooperarii regionale
  • adancirea relatiilor cu tarile care ne pot sustine pe calea integrarii europene.

 

Sustinem ca cu implementarea acestor obiective, in scopul reprezentarii pozitive a tarii pe plan international, trebuie sa se ocupe corpul diplomatic puternic si bine pregatit. Propunem:

  • actualizarea legii serviciului diplomatic pentru a asigura calitatea si pregatirea ambasadorilor si delegatilor RM peste hotare.
  • promovarea participarii tinerilor in reprezentarea tarii peste hotare, pe baza capacitatilor si meritelor
  • promovarea imaginii tarii in strainatate prin intermediul reprezentantelor diplomatice, mass-media, schimbului de studenti si profesori, etc.

 

Referitor la cadrul juridic al relatiilor cu UE, trebuie sa tindem la adancirea acestuia, intensificarea si consolidarea colaborarii economice si politice.

  • Raportul pozitiv al Comisiei Europene in realizarea PAUERM ne permite negocierea unui nou cadru juridic care va include crearea zonei de liber schimb cu UE, perspectiva europeana clara a RM si, ca scop pe termen lung, depasirea politicii de vecinatate.
  • Utilizarea mai eficienta si rationala a asistentei acordate in cadrul instrumentului european de vecinatate.

 

Pe plan intern:

Sustinem ca actiunile propuse de UE in cadrul PA sunt benefice pentru dezvoltarea economica, politica si sociala a Republicii Moldova. Planul a expirat, dar pana nu a fost adoptat un document  nou, trebuie sa lucram la eliminarea restantelor, printre care:

  • Statul de drept cu institutii democratice functionale, inclusiv societatea civila vocala si mass-media libere
  • Independenta justitiei
  • Liberalizarea economiei si imbunatatirea mediului de afaceri in conformitate cu standardele europene
  • Diversificarea si standardizarea produselor exportate.
  • Combaterea birocratiei si coruptiei .
  • Asigurarea aplicarii integrale a principiului european de egalitate a tuturor cetatenilor.
  • Promovarea standardelor Europene de protectie sociala si eradicarea saraciei.
  • Cooperarea administrarii publice cu societatea civila si mediul de afaceri.
  • Aprobarea unei noi strategii de comunicare si informare pentru integrarea europeana a RM. in care se vor include:
  • Cursuri de integrare europeana in institutiile de invatamant
  • Crearea Centrelor europene la nivelul local, promovarea integrarii europene in mass-media, etc.

 

Parlamentul Tinerilor este convins ca asigurarea acestor standarde, pe plan extern si intern, si atasamentul profund al intregii societati fata de acestea va servi drept o baza puternica si pentru reintegrarea tarii prin solutionarea conflictului transnistrean.

Noi chemam clasa politica, societatea civila, mass-media de la noi la consens pe obiectivul integrarii europene, pentru ca intreaga societate sa poata fi antrenata in realizarea acestora. 

Articol adaugat de: Vladislav Colesnic