Organizatiile studentilor basarabeni cer autoritatilor din Moldova eliberarea liderului lor din Iasi



Organizatiilor studentilor basarabeni din Timisoara, Bucuresti, Bucovina, Galati si Iasi au cerut, duminica, eliberarea presedintelui Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, Dan Caranfil, acesta fiind retinut, sambata, de autoritatile moldovene dupa ce a trecut frontiera in Republica Moldova.

Organizatiile studentesti precizeaza intr-un comunicat de presa ca "arestarea unui lider al studentilor reprezinta o intimidare fara precedent pentru toate organizatiile tinerilor basarabeni din Romania", transmite corespondentul NewsIn.

"Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a comentat in niciun fel acest "incident" si nu a oferit absolut nicio explicatie despre motivul real al retinerii. Unul din martorii oculari sustine ca pretextul ar fi fost detinerea unui computer personal, pe care nu era instalata versiunea licentiata a sistemului de operare Windows", se arata in comunicatul organizatiilor studentilor basarabeni din Romania.

Potrivit presei din R. Moldova, Dan Caranfil s-a prezentat, sambata dimineata, la ora 9.30, in punctul de frontiera de la Leuseni, cu intentia de a intra in tara. Dupa noua ore, Caranfil a plecat din vama spre Chisinau, fiind insotit de trei persoane din cadrul Directiei de prevenire si combatere a delictelor cibernetice a Ministerului Afacerilor Interne, noteaza presa moldoveana.

Conform unei declaratii acordate presei de liderul organizatiei de tineret a PLDM, autoritatile vor verifica toate informatiile din laptopul presedintelui ATB Iasi.

"Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara, Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, Clubul Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Galati si Asociatia Tinerilor Basarabeni din Iasi cer eliberarea neconditionata a colegului nostru", se mai precizeaza in comunicatul studentilor basarabeni.