Observatorii pun la indoiala corectitudinea listelor electorale



Din 33 de localitati monitorizate de catre Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, doar in 3 primarii nu au fost utilizate listele din 5 aprilie, formate in baza datelor Ministerului Dezvoltarii Informationale.

"Pentru noul scrutin, autoritatile locale trebuiau sa completeze listele de la alegerile precedente, folosind liste aditionale de la MDI, insa nu peste tot acestea au ajuns si au fost utilizate. Acest lucru ne face sa credem ca in multe localitati listele nu vor fi corecte", a declarat astazi, intr-o conferinta de presa, coordonatorul proiectului de monitorizare IDOM, expertul independent, Vlad Lupan.

Doar in cateva localitati listele au fost verificate "de la casa la casa", au fost utilizate informatii de la sectii de pasapoarte, judecatorii sau scoli. Si asta pentru ca autoritatile locale nu au avut la dispozitie nici timp, nici resurse umane si financiare.

"Autoritatile locale sunt responsabile prin lege pentru elaborarea listelor electorale, astfel incat acestea vor spune in majoritatea cazurilor ca listele sunt calitative, insa problemele pe care le-am observat pun sub semnul intrebarii calitatea lor", a mai spus Lupan.

In acelasi timp, expertii au observat ca in localitatile in care listele au fost totusi completate cu date noi de la MDI, numarul alegatorilor a crescut cu peste 4 mii de persoane fata de alegerile de la 5 aprilie.

Dupa alegerile din 5 aprilie, partidele de opozitie au reclamat ca listele cu alegatori au fost "umflate" cu peste 400 de mii de persoane, multe dintre ele fiind decedate. Ministerul Dezvoltarii Informationale a respins acuzatiile ca ar fi falsificat listele alegatorilor.

 

Stirea Zilei