LADOM este ingrijorat de mersul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 29 iulie



21_579791_img2.jpgLiga pentru apararea drepturilor omului, care in cadrul Coalitiei pentru alegeri libere si corecte "Coalitia 2009" monitorizeaza campania electorala pentru alegerile anticipate din 29 iulie, curent, se arta ingrijorata de mersul campaniei. LADOM a prezentat joi in cadrul unei conferinte de presa sustinute la INFOTAG  cel de al II-lea raport de monitorizare realizat in perioada  1-15 iulie, 2009. Conform raportului LADOM observatorii au constat mai multe neajunsuri ce pot forma tendinte negative si pot pune in pericol integritatea procesului electoral.

„S-au depistat un sir de practici ce se abat de la principiile unui proces electoral competitiv, precum si un sir de incalcari a legislatiei electorale. De exemplu ministrul afacerilor interne Gheorghe papuc a vizitat orasul Riscani unde s-a intilnit cu colaboratorii de politie. El le-a dat explicatii acestora cum sa monitorizeze vizitele partidelor de opozitie in teritoriu si discutiile pe care le vor purta cu cetatenii. Toate acestea fiind necesare pentru „a nu da puterea din miini", se arata in raport.

Acolo se mentioneaza ca vice-premierul Iurie Rosca a vizita mai multe localitati, unde pe linga faptul ca a vorbit de functia sa, a discreditat partidele de opozitie si a indemnat electoratul sa voteze pentru Partidul popular crestin democrat si Partidul Comunistilor.

În raport se mai arata ca functionarii de stat continue sa utilizeze resursele administrative pentru a face campanie electorala.

„De exemplu  daca primarul general degrevat din functie, vice-presedintele partidului Liberal Dorin Chirtoaca la intilnirile cu alegatorii merge cu automobilul personal „Opel Astra", apoi Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu, utilizeaza nu doar masina de serviciu, ci si mai multe echipaje a politiei rutiere si serviciu", se mai spune in raport.

Raportul LADOM mai constata ca de multe ori panouri electorale nu sint amplasate in locurile permise, iar unele din acestea sint distruse de persoane necunoscute.

„De asemenea continue intimidarea concurentilor electorali. La finele lunii iunie, liderul Partidului Democrat Marian Lupu urma sa aiba o intilnire
in incinta primariei Orhei dar s-a anuntat ca cladirea este minata. Ulterior, s-a constat ca nu era adevarat. Sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova este monitorizat zilnic de un autoturism al politiei, iar  sediul Partidului Liberal din Orhei a fost incendiat", se mai arata in raport.

Raportul LADOM mai constata ca filmul realizat de jurnalistul Constantin Staris „Atac asupra Moldovei" se difuzeaza frecvent in diferite localitati.
in mai multe institutii de stat.   

Cit priveste listele electorale, expertii LADOM sustin ca lucrul cu aceste liste este anevoios si ineficient. „Se repeta situatia din alegerile din 5 aprilie. Desi se depun eforturi, termenul este restrins, volumul de munca mare, de aceea nu trebuie sa ne asteptam la mari modificari in aceste liste", spun expertii.

Acelasi raport mai contat ca  activitatea Comisiei electorale centrale  se desfasoara intr-o maniera deschisa si transparenta, cu exceptia faptului ca nu au fost publicate lista sectiilor de votare.

LADOM detine o retea nationala de patru coordonatori si  62 de observatori pe termen lung si 1579 de observatori pe termen scurt.  Organizatia va monitoriza si ziua alegerilor.

Raportul este realizat in cadrul proiectului „Suport electoral pentru Moldova" finantat de Uniunea Europeana si cofinantat de UNDP. Activitatile de observare a alegerilor parlamentare anticipate efectuate de LADOM sint co-finantate de Misiunea OSCE in Moldova si Fundatia Eurasia.