Raportul APEL de monitorizare a posturilor tv din Moldova



Asociatia Presei Electronice (APEL), care monitorizeaza televiziunile moldovene, constata ca majoritatea posturilor TV da dovada de mai multa prudenta cand relateaza despre evenimentele politice, dar nu si-a schimbat simpatiile partinice inaintea noii campanii electorale. 

Actorii politici, adica Presedentia, Parlamentul, Guvernul, alesii locali si partidele politice, au fost mediatizati diferentiat, intre 1 si 16 iunie 2009, atit la stiri cit si in emisiuni, ceea ce ar fi o incalcare, constata echipa de monitorizare de la Asociatia Presei Electronice. 

În buletinele de stiri s-au atestat totusi anumite progrese, spune expertul media, Constantin Marin: "Primul progres e ca N4 si EuTV au tratat echilibrat partidele parlamentare si extraparlamentare. Al doilea progres, Moldova1 nu a avut atitudine favorizanta fata de nici un actor personalizat si fata de nici o formatiune politica. În sfirsit televiziunile au aplicat mai des doua si mai multe surse in stirile conflictuale. Totusi televiziunile monitorizate au valorificat aceleasi politici editoriale pe care le-au practicat si in perioadele precedente, atit in campania preelectorala, electorala si postelectorala a scrutinului din 5 aprilie. În activitatea televiziunilor a ramas intact urmatorul fapt: Moldova 1, NIT, Prime, N4 au tratat cantitativ si calitativ pozitiv si favorizant actorii politici personalizati ce reprezinta autoritatea publica centrala, institutiile puterii centrale si PCRM." 

În emisiunile televizate, potrivit raportului APEL cel mai des a fost mediatizat liderul PLDM Vlad Filat, insa in context negativ, in timp ce liderul PCRM, Vladimir Voronin este primul in topul actorilor personalizati care au fost mediatizati pozitiv. 

Nici un reprezentant al partidului de opozitie, mai arata monitorizarea, nu a aparut in perioada 1-16 iunie in emisiuni, in context pozitiv. Între cele 9 televiziuni monitorizate, se mai arata in raport, numai PROTV si TV7 ar fi fost echidistanti. Coordonatorul proiectului de monitorizare, Vasile Stati: "Un caz aparte este filmul „Atac asupra Moldovei", intrucit a fost difuzat la 4 televiziuni, EuTV, NIT, Prime si N4, si s-a bucurat de un volum de emisie semnificativ, fiind pe al doilea loc in topul emisiunilor dupa durata, pe primul loc situindu-se "În profunzime" de la ProTV." Vasile Stati a conchis ca televiziunile ar trebui sa aplece urechea la statisticile pe care le contine monitorizarea, daca vor cu adevarat sa ofere telespectatorului informatii corecte care sa-l ajute si nu sa-l debusoleze. 

APEL promite sa continue monitorizarea televiziunilor pana la alegerile de pe 29 aprilie, cu ajutorul financiar al Comisiei Europene, monitorizare realizata in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2009.    

 

Europa Libera