Persoanele cu dizabilitati i locomotorii indeamna angajatorii sa fie mai receptivi



Persoanele cu dizabilitati locomotorii  din Moldova indeamna angajatorii sa fie mai receptivi la necesitatile lor si sa  le ofere locuri de munca. La conferinta de presa sustinuta marti la INFOTAG  de catre membrii Asociatiei „Motivatie", coordonator de proiecte Tatiana Nita a spus ca agentii economici din Moldova evita sa angajeze persoane cu dizabilitati locomotorii.

"Din pacate acestea cred ca aceste persoane nu pot munci si ca doar solicita sa fie ajutati, dar nu este corect. În organizatia noastra activeaza cinci persoane care utilizeaza carucioarele mobile si se descurca foarte bine. De altfel organizatiile internationale din Moldova sint mai dispuse sa angajeze persoanele cu dizabilitati, caci acestea au o alta mentalitate", a precizat Nita.

Coordonator de proiecte Igor Mereacre a  spus ca o alta problema cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati locomotorii este infrastructura neadaptata pentru acestea.

„Chiar daca in Chisinau mai multe cladiri, complexe comerciale, centre de distractie detin trasee speciale pentru aceste persoane, de multe ori acestea nu corespund carucioarelor utilizate de ei. Si mai grav este in zonele rurale, unde practic persoanele cu dizabilitati locomotorii nu pot iesi din casa", a precizat Mereacre.

 El recomanda parintilor sa-si schimbe atitudinea fata de copii cu dizabilitati.

„Este foarte important ca parintii sa nu trateze copii ca un consumator, care are nevoie de ajutor tot timpul, ci sa-i permita acestuia sa fie uneori independent, ca el sa vada ca poate face anumite lucruri singur si astfel poate duce o viata aproape normala", a specificat el.

Asociatia „Motivatie" desfasoara mai multe traininguri, mese rotunde si smeinare care au menirea de a ajuta tinerii cu dizabilitati locomotorii sa se integreze mai usor in societate. Conform datelor organizatiei În Moldova ar trai peste 10 mii de persoane cu dizabilitati locomotorii. 

 

INFOTAG