Fantome bantuie prin Moldova!



Nu e o gluma! Sunt fantome ale tinerilor fara identitate. De fapt, ale celor, carora statul nu le-a asigurat dreptul primordial al fiecarui cetatean. "M-au nascut, mi-au dat un nume, m-au lasat si m-au uitat. TOTI! Dar eu traiesc, am o diploma de studii gimnaziale si, cu toate acestea, nicaieri nu figurez ca om viu. Poate sunt o fantoma?!",  - Marin prabuseste mainile ridicate catre mine in semn de intrebare si ofteaza adanc...

"Vreau sa am documentul meu", este prima dorinta, de altfel, prima dintre problemele enuntate de tineri la interviul preliminar cu specialistii Centrului de Reintegrare Sociala a Tinerilor "Alternativa". Asa, de regula, incepe listarea nevoilor tinerilor in dificultate la prima intrevedere, la care tinerii sunt rugati sa informeze specialistii despre dificultatile cu care ei se confrunta dupa iesirea din gimnaziul internat sau scoala profesionala.

Tineri fara identitate se intalnesc, din pacate foarte des, iar specialistii nostri incearca sa le dobandeasca acestora dreptul la identitate, asa incat ei sa se poata simti cetateni ai statului in care traiesc.

Cu suportul specialistilor Centrului de la inceputul anului 2009 au fost perfectate adeverinte de nastere si buletine de identitate la 6 tineri orfani. Sunt rezultatele unei munci asidue, imbinate cu depasirea numeroaselor dificultati atit birocratice, cit si de alt ordin: ignoranta si discriminarea tinerilor, nerespectarea eticii profesionale si insuficienta responsabilitate la locul de munca ale unor functionari s.a.

Cel care si-a perfectat vreo data actele in Republica Moldova stie ca procesul e dificil si de lunga durata. Acum imaginati-va toata complexitatea procedurii in cazul unui copil orfan! Printre ei sunt persoane despre care nu exista chiar si cea mai elementara informatie: inregistrarea ce atesta data si locul nasterii, numele parintilor etc.

Ar trebui, poate, sa ne punem intrebarea, cine sunt acei profesionisti, din cauza neglijentei carora nu au fost identificati si documentati acesti copii la locul cuvenit si la timpul potrivit? Dar, se vede ca ar fi inutil, oricum pericolul pedepsei nu-i paste...

Deci, sa vedem care e procedura. Mai intai de toate trebuie sa-i dobandim certificatul de nastere, primul pas fiind identificarea locului nasterii (e o intreaga „peripetie"!). Tinerii, odata ajunsi la varsta de 16-20 de ani, neavand parinti si rude apropiate se pomenesc in situatia in care nu este cineva care ar putea sa-i identifice. Institutiile specializate refuza sa documenteze asemenea persoane, precum si sa colaboreze cu specialistii Centrului in vederea documentarii primare. Chiar daca mai toata lumea a inteles importanta unui act de identitate, la noi exista si acum persoane care, din diverse motive, ignora acest fapt. Ba mai mult ca atat, iti pot spune „ca nu il preocupa problema tanarului/tinerei, care cine stie cine este si de unde vine! Poate a fost furat in copilarie! (?!)" Iar in asa circumstante putem concluziona ca pseudo-specialistii care nu-si fac responsabil datoria de a proteja copilul in dificultate si de a-i asigura dreptul la identitate, nu au decat sa-si schimbe profesia!

Or mult mai grava este situatia Olgai, tanara de 17 ani din Edinet, care ca si alti tineri orfani nu a avut parte de prima documentare, ceea ce inseamna ca nu a avut posibilitate sa fie inscrisa la un medic de familie, sa beneficieze de o prestatie sociala din partea statului, ne mai vorbind de posibilitatea frecventarii unei institutii educationale. Daca mai adaugam la cele spuse si faptul ca fata singura isi educa copilul minor (un copil orfan creste alt copil!), intelegem perfect toata gravitatea problemei.

În urma nenumaratelor noastre demersuri, am reusit sa realizam expertiza medico-legala care a constat varsta minorei, apoi sa obtinem decizia de recunoastere a nasterii tinerei de catre instanta de judecata. Iar acum cateva zile i-a fost eliberata si adeverinta de nastere. În sfarsit, avand documentul la mana, vom putea merge la Sectia de Evidenta si Documentare a Populatiei pentru a-i perfecta Buletinul de Identitate. Nu se poate reda prin cuvinte bucuria pe care am vazut-o in ochii si expresia fetei Olgutei la momentul transmiterii primului act care ii atesta identitatea! O simpla hirtie, dar cu o valoare extrem de mare pentru ea, pentru fetita ei si pentru noi...

Identitatea ofera formal fiecarei persoane un loc in societate, dar peste aceasta, reda oricarei fiinte umane sentimentul constiintei personalitatii si respectul de sine.

...A doua nastere, a doua respiratie si primul pas spre redobandirea drepturilor de care in mod firesc ar trebui sa se bucure orice cetatean.

 Diana Ikim, jurist AO "Demos",
Liliana Samcov, director CRST "Alternativa"
 
http://asociatiademos.wordpress.com/