ÃŽn lume nu exista loc pentru tortura



Amnesty International Moldova a desfasurat astazi o actiune publica dedicata Zilei Internationale a ONU pentru sustinerea victimelor torturi. Evenimentul a avut loc cu incepere de la ora 10:00, in fata Salii cu Orga si a avut scopul de a atrage atentia populatiei asupra torturii, aceasta fiind o problema grava a societatii noastre. Totdata, oamenii au fost indemnati sa semneze petitii pentru a salva victimele torturii din Moldova si din alte tari.

În cadrul actiunii publice, participantii au colectat semnaturi pentru doua petitii adresate ministrului afacerilor interne, Gheorghe Papuc, si procurorului general, Valeriu Gurbulea. Trecatorii si-au pus semnaturile, exprimindu-se impotriva torturii si solicitind:

  • condamnarea torturii si maltratarii din partea organelor de forta;
  • respectarea legislatiei in vigoare si desfasurarea unei investigatii imediate, impartiale, efective si minutioase a tuturor cazurilor si plingerilor cu privire la tortura si maltratarea de catre colaboratorii organelor de forta;
  • tragerea la raspundere a persoanele vinovate de aplicarea torturii si maltratarii;
  • asigurarea cresterii profesionale a colaboratorilor de politie cu privire la colectarea legala a probelor, astfel incit acestia sa nu recurga la tortura.

În afara de aceasta, au mai fost colectate semnaturi pentru doua petitii adresate autoritatilor din Iran si Egipt, tari in care tortura este raspindita pe larg. Aceste petitii pot deveni adevarate sanse de salvare a unor victime ale torturii. Astfel, Leyla Farzadi, Jalil Sharbiyanlou, Ghaffari Farzadi, Rahim Yavari si cel putin 24 activisti, cetateni iranieni au fost retinuti ca rezultat al unei demonstratii pasnice in Azarbaijan si sunt in pericol de a fi torturati si maltratati. Locatia lor pina in prezent este necunoscuta. În cazul in care acestia vor fi arestati pentru exercitarea pasnica a dreptului lor libertatea de exprimare si intrunire, Amnesty International ii va declara prizonieri de constiinta. Maskhud Abdullaev, al carui tata este liderul unui grup cecen, si alti cinci studenti cetateni al Federatiei Ruse din Cecenia, trebuia sa fie predat Moscovei de catre autoritatile egiptene. În Rusia acestia sint expusi unui risc sporit de tortura sau maltratare.

Totodata, in scopul prevenirii fenomenului torturii, participantii la actiune au distribuit trecatorilor materiale informative, stegulete, stickere, pixuri. Astfel, oamenii au fost informati cu privire la esenta problemei torturii, cum se manifesta aceasta si ce trebuie sa se stie in cazul in care exista riscul de a fi torturat.

"Utilizarea torturii in zilele noastre nu doar ca nu a fost diminuata, dar a capatat proportii ingrozitoare, atit in Republica Moldova cit si in alte tari ale lumii. La momentul de fata, nu mai este loc de liniste, toleranta si treceri cu vederea. Demult a venit timpul sa redresam situatia cu toate instrumentele posibile de prevenire si combatere. Ceea ce facem si vom face noi va continua pina cind situatia creata nu va fi adecvata unor state in care principiile democratiei si respectarii drepturilor omului sunt prioritare nu doar pe hirtie dar si in realitate", a afirmat Viorel Barbanoua, Coordonator pe Campanii Amnesty International Moldova.

Actiunea din Chisinau s-a desfasurat in cadrul campaniei "Împreuna impotriva torturii", dedicata Zilei Internationale a ONU pentru Sustinerea Victimelor Torturii. Evenimente similare au avut loc la Cahul, Balti si urmeaza sa se desfasoare la Comrat.

Pentru mai multe informatii, contactati: Inna Guleac, Ofiter de presa, Amnesty International Moldova, tel: (+373-22) 83-58-08, mob. (+373) 69 33 78 41, e-mail: media@amnesty.md.