ONG cer guvernului sa elaboreze o statistica corecta



Organizatiile neguvernamentale (ONG) cer Guvernului Moldovei sa elaboreze o statistica corecta cu privire la numarul persoanelor traficate si a migrantilor moldoveni. Dupa cum transmite INFOTAG, Ana Revencu, reprezentanta Centrului „LA STRADA" a spus joi, in cadrul sedintei Comitetului national pentru combaterea traficului de fiinte umane, ca datorita rapoartelor anuale efectuate de tarile europene si SUA, Moldova stie numarul persoanelor traficate sau a migrantilor. „Autoritatile centrale trebuie sa imputerniceasca anumite structuri care sa se ocupe de realizarea rapoartelor anuale si sa elaboreze trimestrial statistici despre numarul persoanelor traficate pe care sa le faca publice", a mentionat Revencu.

Potrivit ei, desi migrantii sint supusi cel mai des la exploatare sexuala, munca fortata si trafic, iar circa jumatate de milion de persoane din Moldova se afla peste hotare, statul nostru nu duce evidenta acestor persoane si nu le ofera protectie.

Viceprim-ministrul Iurie Rosca, presedintele Comitetului National, a promis in cadrul sedintei ca autoritatile Moldovei vor incerca sa efectueze rapoarte anuale sa elaboreze date statistice si sa poarte negocieri cu ambasadorii internationali in vederea protectiei migrantilor si combaterea traficului de fiinte umane.

„Autoritatile moldovene vor depune eforturi riguroase pentru a investiga si urmari penal persoanele care se fac vinovate de trafic de fiinte umane, functionarii vor colecta si prezenta public date cu privire la investigatiile, urmaririle penale, condamnarile si sentintele aplicate traficantilor in vederea combaterii si prevenirii acestui fenomen", a spus Rosca.

El a precizat ca legile din domeniul traficului si migrarii persoanelor vor fi imbunatatite, iar statul va aloca fonduri mai mari pentru asistenta, identificarea si protectia victimelor traficului de persoane, inclusiv copii-victime si victimele traficului interior.

INFOTAG