Copii cer protejarea copiilor impotriva exploatarii prin munca



O parte din copiii din R. Moldova, indiferent de locul de trai, sunt exploatati prin munca. Concluzia apartine unui grup de lucru, format din 22 de copii, care timp de trei luni a monitorizat cum sunt protejati semenii lor impotriva exploatarii economice, transmite Info-Prim Neo.

Irina Gusan din Drochia, care face parte din acest grup de lucru, a spus la un seminar, la 22 iunie, ca acesti copiii sunt de obicei din familii social-vulnerabile. Acestia sunt constransi de catre parinti sa cerseasca din casa in casa, in strada sau prin biserici. Banii sunt pentru intretinerea familiei, pentru satisfacerea necesitatilor parintilor.

Copii abandoneaza scoala pentru a pleca la munca peste hotare. Altii sunt nevoiti sa indeplineasca munci agricole.

„Spre exemplu, o tanara de 16 ani lucreaza intr-un club de noapte, in timp ce o alta domnisoara lucreaza cate 105 ore pe saptamana, pe cand legea permite munca copiilor doar timp de 35 ore saptamanal. Practic, in toate cazurile nu se incheie contracte de munca, iar copii nu au nicio garantie ca vor primi salariu la finele lunii", a explicat Gusan.

„Deseori, copii care provin din familii unde parintii consuma alcool sunt nevoiti sa se angajeze pentru a intretine ceilalti membri ai familiei. Astfel, am observat ca multi tineri cu varsta de 15-16 ani pleaca sa lucreze in constructii, unde sufera traume pentru ca nu se aplica masuri necesare de protectie. Fetele se angajeaza pentru a ingriji de alte gospodarii sau de alti copii", a spus Lidia Galus din Sangerei, reprezentanta a grupului de monitorizare.

„Un tanar de 14 ani a fost nevoit sa abandoneze scoala pentru a pleca la munca in constructii peste hotare. El a luat asa o decizie pentru ca mama sa nu avea un loc de munca stabil si trebuia sa ingrijeasca de doi frati mai mici. În urma lucrarilor din constructie acesta s-a accidentat", a relatat Lidia Galus.

Potrivit acesteia, copii nu sunt exploatati doar in mediu rural. Acest lucru este valabil pentru intreaga tara. În mediul rural copii sunt implicati in munci agricole, iar cei din mediul urban copii muncesc in localuri de noapte, in constructii.

În urma investigatiilor s-a stabilit ca uneori elevii sunt impusi chiar si de profesori sa presteze anumite munci pentru a obtine note mai mari la examene.

Reprezentantii Grupului de lucru pentru monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova propun autoritatilor sa investigheze toate cazurile de exploatare a copilului prin munca si le sugereaza acestora sa sanctioneze angajatorii care incalca legislatia, dar si parintii.

Actiunea face parte din initiativa „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi", lansata in iulie 2008 de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC). 

 

Info-Prim Neo