Participarea la forul International al Tinerilor Lideri de la New York



Pe parcursul anilor 2007-2009 membrii Ligii Nationale de Dezbateri Preuniversitare s-au incadrat activ in Competitia Globala de Dezbateri organizata sub egida ONU cu scopul ocrotirii mediului ambiant. The People Speak (TPS) este o initiativa a Organizatiei Natiunilor Unite, care promoveaza implicarea tinerilor in abordarea problemelor actuale ale societatii, iar prin intermediul activitatilor, gasirea solutiilor acestora. TPS este o campanie mondiala, avind drept scop educarea si initierea tinerilor in problemele globale cu care se confrunta societatea.

Tinerii lideri sunt pregatiti pentru a se angaja in discutarea si solutionarea celor mai acute probleme globale, oferindu-le posiblitatea de a se afirma si manifesta pe teme privind reducerea saraciei, sanatatea globala, incalzirea globala, etc. "The People Speak" reprezinta o campanie de initiere in masa a tinerilor care vine spre a le schimba viitorul. Tinerii nu sunt indiferenti de ceea ce se intimpla in societatea lor. Ei sunt gata sa raspunda la cele mai mari provocari si sa se implice in probleme gen reducerea saraciei, sanatatea populatiei si chiar schimbarile climaterice.

In lunile octombrie-noiembrie 2008 s-a desfasurat prima etapa a acestei competitii la care au participat 12 scoli din Republica Moldova. Scolile participante au organizat dezbateri publice la tema: "Propuneti un plan care fiind acceptat la nivel international va reduce semnificativ incalzirea globala". Elevii, de asemenea, au participat la o serie de alte activitati menite sa informeze opinia publica despre pericolul schimbarilor climaterice si totodata sa sensibilizeze populatia pentru ca aceasta sa intreprinda actiuni concrete. Activitatile au constat in montarea spoturilor publicitare, scrierea numeroaselor articole in ziarele locale si nationale, participarea la emisiuni radio si TV, implicarea in servicii comunitare, redactarea foto-eseurilor, etc. In luna martie 2009 s-a desfasurat cea de a doua etapa a competitiei. A fost luata in discutie tema: "Tarile dezvoltate au o responsabilitate mai mare in procesul de combatere a procesului de incalzire globala". Si de aceasta data cluburile participante au orgnizat dezbateri publice in liceele lor. Aceasta dezbatere vine ca un imbold pentru toti elevii de pe intreg mapamondul de a nu fi indiferenti fata de viitor si de fenomenele globale. Acum ei se tin de cuvint si au trecut la treaba. 

Publicul prezent la dezbaterea publica s-a incadrat activ in discutiile ce au urmat dupa dezbateri si au apreciat inalt valoare acestora. Pe linga activitatile mentionate mai sus elevii au inaintat scrisori oficiale liderilor locali, redactorilor ziarelor nationale, au compus cantece.

Gratie participarii active in cadrul Competitiei Globale de debateri organizate in cadrul campaniei mondiale pomenite mai sus, doua echipe de debateri din Moldova au acumulat punctaj maxim. In final, echipa liceului Prometeu Prim s-a plasat pe locul I, iar echipa Liceului Academiei de Stiinte s-a plasat pe locul II obtinind astfel sansa de a participa la Youth Leadership Summit care va avea loc in New York, SUA, in perioada 16-18 iulie 2009.

 

Lista Participantilor la Youth Leadership Summit  

Liceul Prometeu Prim

  1. Dusciac Margarita, profesor
  2. Dorofei Andrei, consilier
  3. Chiselita Doina, eleva
  4. Meleca Nicoleta, eleva
  5. Pilipciuc Olga, eleva
  6. Tocarciuc Sergiu, elev
 Liceul Academiei de Stiinte  
  1. Cerbusca Pavel, profesor
  2. Cristea Iurie, profesor
  3. Guceac Ion, elev
  4. Gherasim Vasile, elev
  5. Sargarovschi Sergiu, ele
  6. Stubei Tudor, elev

Articol adaugat de: Adrian Catan
Alte articole de la acest autor: