Teleradio-Moldova cere socoteala ONG-urilor



IPNA Compania „Teleradio-Moldova" (TRM) cere raspuns la cateva intrebari, adresate unui grup de organizatii neguvernamentale, care au semnalat recent o declaratie in care se spune ca audiovizualul public este in pericol din cauza cenzurii si controlului politic, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit TRM, „declaratia celor 11 ONG-uri" merita atentie doar in masura, in care ea genereaza intrebari, pe care „IPNA Compania „Teleradio-Moldova" le-a adresat de repetate ori.

Conducerea companiei intreaba in scrisoarea sa cine a imputernicit organizatiile respective sa se pronunte din numele intregii societati. „În spiritul valorilor democratice ar fi bine sa faceti public acest mandat, pe care, intr- un mod abuziv vi-l asumati", se mentioneaza in scrisoare.

Compania „Teleradio-Moldova" insista sa-i fie prezentata lista persoanelor din organizatiile obstesti, care au efectuat monitorizarea activitatii companiei publice in perioada preelectorala, electorala si postelectorala. „În randurile lor nu activeaza specialisti in domeniul audiovizualului, cu exceptia APEL, si acestia din urma sunt fosti lucratori de conducere ai institutiei noastre sau patroni ai diferitelor mass-media electronice private sau publice si, respectiv, opiniile lor nu pot fi considerate nepartizane, odata ce exista situatia unor conflicte de interese?", noteaza conducerea IPNA .

„Acuzand indirect colectivul companiei de lipsa de profesionalism nu aduceti o ofensa vadita celor aproximativ 1200 de angajati ai institutiei noastre? Cine, daca nu organizatia dumneavoastra in acest sens incalca Codul de conduita al radiodifuzorului, normele elementare etice si deontologice ale lucratorilor mass media ? Cine sunt „judecatorii", care „pun note" profesionalismului lucratorilor de la companie?", se mai spune in scrisoare.

Insistenta organizatiilor neguvernamentale de a organiza dezbateri publice cu eventualii concurenti electorali, TRM apreciat-o drept „o convingere de a-i grabi pe donatorii de peste hotare sa finanteze iarasi din plin activitatea ONG-urilor , care reprezinta doar un grup mic de persoane, cointeresate material in obtinerea proiectelor de monitorizare".

IPNA Compania „Teleradio-Moldova" a cerut celor 11 organizatii sa raspunda la intrebarile formulate in scrisoare in termenii prevazuti de lege.

Declaratia despre aflarea in pericol a audiovizualului public din cauza cenzurii si controlului politic a fost lansata recent de catre Asociatia Presei Electronice din Moldova, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, IDIS „Viitorul", Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul „Acces-info", Liga pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova, Coalitia pentru Alegeri Libere si Corecte - „Coalitia 2009", Uniunea Jurnalistilor din Moldova, Asociatia Promo-LEX si Business Consulting Institute.

În declaratie acestea au cerut „IPNA Compania „Teleradio-Moldova" „sa abandoneze public actualele practici de interferenta si control in activitatea mass-media, ingerinte care contravin atat legislatiei nationale, cat si celei europene". 

 

Info-Prim Neo