Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova cere demisia lui Gurbulea si Resetnicov



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) cere demisia Procurorului General, Valeriu Gurbulea si a Directorului Serviciului de Informatii si Securitate, Artur Resetnicov, in legatura cu iresponsabilitatea de care acestia au dat dovada in declaratiile facute in cadrul asa-numitului documentar „Atac asupra Moldovei".

CHDOM considera foarte grava lansarea de acuzatii la adresa unor persoane concrete, pana la pronuntarea definitiva a unei sentinte judecatoresti, fapt ce incalca dreptul constitutional la prezumtia nevinovatiei.

Reamintim, in acest sens, hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cauza POPOVICI c. MOLDOVEI din 27.11.2007, prin care s-a constatat incalcarea art. 6 par. 2. La baza deciziei au stat declaratiile aceluiasi Procuror General al Moldovei, Valeriu Gurbulea, prin care reclamantului i se aduceau acuzatii similare, inainte de adoptarea unei decizii judecatoresti. CHDOM este alertat de faptul ca dl. Valeriu Gurbulea repeta, cu buna stiinta, actiunile care au stat la baza condamnarii anterioare a RM. Faptul este cu atat mai grav, cu cat in declaratii asemanatoare s-au lansat si directorul Servicii informatii si Securitate al RM (SIS), Artur Resetnicov si presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Totodata, CHDOM atentioneaza asupra imperativitatii respectarii dreptului personei la viata privata in procesul desfasurarii urmaririi penale. În aceasta ordine de idei, legea stipuleaza expres faptul ca informatia privata, administrata de catre organul de ancheta, trebuie sa fie utilizata intr-o cauza penala concreta.

În consecinta, difuzarea publica a convorbirilor telefonice interceptate incalca normele de procedura penala. Acestea mai stabilesc ca „materialele urmaririi penale nu pot fi date publicitatii decat cu autorizatia persoanei care efectueaza urmarirea penala si numai in masura in care ea considera ca aceasta este posibil, cu respectarea prezumtiei de nevinovatie."

La fel, CHDOM atrage atentia asupra incalcarii evidente a art. 8 al Conventiei Europene pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale, Dreptul la viata privata a persoanei. CHDOM face trimitere la declaratiile reprezentantilor persoanelor acuzate, care au semnalat nerespectarea procedurii de interceptare, prin neinformarea in scris, asa cum prevede legea, a persoanelor interceptate, despre acest fapt.


Comitetul Helsinki semnaleaza ca acest nou sir de incalcari poate duce la ulterioare condamnari ale Republicii Moldova la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Totodata, CHDOM a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa evalueze si sa isi exprime opinia asupra difuzarii acestui asa-numit documentar.

 

Interlic