Coalitia 2009: regindirea metodelor de monitorizare a procesului electoral



coalitia2009_1.jpgONG-urile trebuie sa dispuna de instrumente prin care sa stopeze campania de intimidare a organelor de stat Odata cu partidele politice, de noi alegeri se pregateste si societatea civila care este in cautarea modalitatilor de implicare, astfel incat sa fie prevenita repetarea problemelor denuntate in scrutinul anterior.

Liderii organizatiilor neguvernamentale din cadrul Coalitiiei pentru alegeri libere si corecte (Coalitia 2009) spun ca si-au regandit tacticile de monitorizare a procesului electoral. Pe langa activitatile de monitorizare traditionale, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, de exemplu, se va concentra si pe verificarea listelor electorale, asa cum am aflat de la Paul Strudzescu, presedintele organizatiei: „Prin cei 2100 de observatori, avem capacitatea sa verificam toate listele de alegatori. Dar nu ne propunem sa substituim unele structuri de stat, abilitate cu aceasta functie, cum ar fi CEC, Ministerul Tehnologii Informationale sau primariile. 200 de observatori vor verifica timp de 25 de zile 200 de liste, adica 10 la suta, si vom prezenta concluziile noastre."

Si sarcina monitorlor media se complica, ne-a spus Petru Macovei, presedintele Asociatiei Presei Independente - organizatie membra a coalitiei responsabila de segmentul media: „Vom prezenta informatia mult mai operativ. Adica nu vom astepta o conferinta de presa pentru asta, ci vom face publice imediat incalcarile, daca vor exista. Separat, vom analiza comportamentul audiovizualului public. Se va pune accent mai mult pe monitorizarea calitativa, decat pe cea cantitativa", spune Macovei.

Asta inseamna studii de caz pe marginea unor buletine de stiri si emisiuni, prezentate opiniei publice sub forma de concluzii. „Vom incerca sa informam populatia pe cai alternative. De exemplu, prin intermediul suplimentului de educatie civica si electorala „Obiectiv", care va face o analiza a stirilor ce vor fi difuzate de audiovizualul public", a tinut sa sublinieze presedintele API.

În toiul campaniei anterioare, autorii si fanantatorii acestui supliment au fost acuzati de mesageri ai partidului comunistilor ca ar fi favorizat opozitia. Chiar daca acuzele au fost invalidate in tribunale, l-am intrebat insa pe Petru Macovei daca incidentele nu i-au determinat pe donatori sa se fereasca de Moldova. „ Nu exista nici un fel de retinere a donatorilor si asta se intampla pentru ca fundatiile despre care vorbesc nu dau crezare doar declaratiilor, ci si materialului factologic."

Mai multi analistii politici cred ca organizatiile neguvernamentale implicate in procesul de monitorizare a alegerilor trebuie sa fie de aceasta data mai insistente si mai operative. Iata parerea lui Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul: „Dupa incidentul periculos din istoria electorala a Republicii Moldova, organizatiile neguvernamentale trebuie sa fie mult mai atente si mai prudente la decalajele dintre lege si realitati. Acest lucru trebuie sa le determine sa aiba dorinta nu doar de a monitoriza, ci si de a semnala imediat abaterile."

Tocmai societatea civila este abilitata sa asigure monitorizarea separarii, pe durata campaniei, a functiilor administrative ale executivului de actiunile electorale ale partidului de guvernamant, crede Igor Munteanu.„La fel de important este sa avem instrumente prin care sa putem stopa intimidarea concurentilor de catre organele de stat. Si mai trebuie de oprit campaniile de denigrare declansate deja, in care partidele de opozitie sunt prezentate in calitate de spargatori ai ordinii constitutionale."

Raportul final asupra observarii alegerilor din 5 aprilie al Coalitiei 2009 noteaza ca scrutinul a fost incorect si partial liber, iar procesul electoral fusese viciat inaintea votarii. Aceasta concluzie a fost contestata de o organizatie nonguvernamentala, suspectata de simpatii vadite pentru partidul de guvernamint, care a cautat in special nereguli comise de adversarii puterii.

 

Europa Libera