ONG-uri pentru drepturile omului fac apel catre Vladimir Voronin



Mai multe organizatii obstesti din R. Moldova cer presedintelui in exercitiu, Vladimir Voronin, sa demisioneze din toate functiile publice si sa se retraga de pe scena politica, informeaza Info-Prim Neo.

„Întelegem, domnule presedinte, ca va cerem sa faceti un pas dificil in viata, dar daca tineti cu adevarat, precum declarati adesea, la destinul statului si al poporului nostru, va indemnam sa faceti acest pas si sa transmiteti stafeta noii generatii, capabile sa scoata tara din criza si sa promoveze valorile europene", se mentioneaza in apelul dat publicitatii joi, 11 iunie, intr-o conferinta de presa.

"În decembrie 1999, in timpul crizei politice din Federatia Rusa, presedintele rus, Boris Eltin, a facut un asemenea gest de onoare si de demnitate, prin care va ramane in istoria mondiala ca personalitate politica eminenta", a spus Victor Catan, presedintele Asociatiei Internationale a Ofiterilor Organelor de Dr ept

„Întelegem foarte bine ca dupa evenimentele de la 7 aprilie, in populatia noastra este bagata frica si oamenii se tem sa se expuna. Ne ingrijoreaza acest fapt si dorim sa atentionam autoritatile sa nu se joace cu focul" , a spus Valeriu Troenco, viceministru al justitiei intre 1999-2001, membru al mai multor ONG-uri.

Potrivit lui Troenco, evenimentele din 7 aprilie au fost organizate de actuala guvernare, fapt demonstrat si de lipsa de probe impotriva opozitiei. „Filmuletele derulate foarte insistent la canalele servile actualei guvernari incearca sa dezbine societatea in „ai nostri" si „ai vostri", a spus Valeriu Troenco.

Presedintele CHDOM, Stefan Uratu, unul dintre semnatarii apelului, candidat independent la alegerile din 5 aprilie, spune ca va participa la alegerile anticipate, dar nu s-a decis inca sub ce forma: candidat independent, membru de partid sau monitor.

Apelul inaintat prese dintelui Voronin este semnat de Asociatia Internationala a Ofiterilor Organelor de Drept, Uniunea Nationala a Veteranilor Razboiului pentru Independenta Tarii, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului in Moldova, Baroul Avocatilor din RM, Asociatia de Drept Umanitar, Asociatia Obsteasca „Avia-Natura" si Organizatia Obsteasca „Progresul Silvic", veterani de razboi, cavaleri ai diferitor ordine.


www.info-prim.md