Un grup de absolventi ai Scolii de liderism politic relateaza prin fotografii despre deportari



visit_1.jpgTrei absolventi ai Scolii de liderism politic a IDIS "Viitorul" a lansat azi, 10 iunie 2009, expozitia de fotografii „În memoria deportarilor". Vernisajul va putea fi vizitat zilnic, pana pe 24 iunie, la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala (str. Mihail Kogalniceanu 28), la parter, sala Crizei.

Cele peste 60 de fotografii relateaza despre persoanele care au fost deportate in Siberia si Kazahstan in anii '40. Pe chipurile celor portretizati sunt surprinse emotii precum tristete, frica, ingrijorare, dar si expectativa, speranta. Imaginile au fost colectate timp de jumatate de an de la familiile care au fost deportate, care si-au dat acordul pentru prezentarea lor publica. Fotografiile au fost restaurate si scanate.

„Curand se implinesc 68 de ani de la deportarile din 1941, cand peste 20 de mii de persoane au fost ridicate de la casele lor. Pe 6 iulie se implinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val de deportari, cand numarul celor deportati a fost de peste 40 de mii. Este foarte important ca generatiile viitoare sa nu uite aceste momente tragice, care le-a marcat viata buneilor lor. Din pacate, despre cei deportati se discuta mult prea putin si intr-un context prea ingust. Deportarile anului '40 sunt Holocaustul nostru autohton, sunt ceea ce pentru vecinii nostri din Ucraina este Golodomorul.", a afirmat Gloria Jigau, liderul grupului de initiativa.

Participantii au amintit de Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, care prevede acordarea unor despagubiri familiilor care au fost deportate. „Umblu pe drumuri in instantele de judecata  deja de sapte ani, dar nu am putut rezolva nimic. M-am judecat cu toate guvernele, ca intr-un final sa revin sa punctul initial. Constat ca legile adoptate nu sunt in folosul nimanui", relateaza presedinta Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici din RM, Valentina Sturza. Teodosia Cosmin, la randul ei, sustine ca a renuntat deja la ideea de a-si apara drepturile: „Am obosit si nu doresc sa ma umilesc in fata lor. Îi lasam in plata Domnului. Sper ca viitoarele guvernari vor avea o alta atitudine fata de fostii deportati politici".

În final, participantilor le-au fost distribuite CD-uri cu fotografiile expuse, precum si doua carti scrise de catre fosti deportati politic.

Expozitia de fotografii „În memoria deportarilor" este produsul stagiului final al Scolii de liderism politic a IDIS „Viitorul". Timp de zece luni, un grup de douazeci de tineri, selectati in urma unui apel deschis, au fost instruiti de catre experti nationali si internationali in domeniul politic, administrativ, comunicare. În total, ei au urmat 28 de cursuri. Participantii au invatat cum sa conceapa si sa implementeze campanii sociale.  

Prin instruirea politica a tinerilor, IDIS „Viitorul" isi propune sa contribuie la cresterea si sustinerea unei noi generatii de formatori de opinie, competenti si eficienti. Amintim ca Scoala de liderism politic a IDIS „Viitorul" a pregatit deja trei promotii de tineri lideri.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org