5 iunie €“ Ziua Mondiala a Mediului



Anual, incepind din 1972, intreaga lume marcheaza la 5 iunie Ziua Mondiala a Mediului, eveniment care reprezinta un semnal si un indemn de a actiona impreuna pentru a proteja mediul ambiant pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.

În spiritul protectiei mediului si educarii unui comportament responsabil fata de natura activeaza in comuna Razeni de 10 ani Asociatia obsteasca "Eco-Razeni". Astfel, organizatia desfasoara diverse actiuni pentru a atrage atentia populatiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local, national si regional: seminare, concursuri, tabere, campanii de informare, publicatii, plantarea arborilor, salubrizarea spatiilor verzi, colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, etc.

Una dintre problemele de mediu pe care Eco-Razeni si-a pus ca obiectiv strategic sa o solutioneze in urmatorii 5 ani este reabilitarea parcului de pe teritoriul satului Razeni. Situatia creata pe teritoriul parcului este una inadmisibila din punct de vedere a normelor de protectie a mediului. Consideram ca aceasta este intretinuta de mai multi factori: neconstientizarea de catre membrii comunitatii a pericolelor pe care il presupune comportamentul neadecvat fata de patrimoniul natural, accesul redus la informatiile de mediu, lipsa initiativelor locale de solutionare a problemelor de mediu cu resurse locale, lipsa gardului care ar impiedica desfasurarea actiunilor ilegale pe teritoriul parcului. În acest sens, organizatia a elaborat brosura „203 sfaturi pentru un comportament responsabil fata de mediul inconjurator" care a fost distribuita locuitorilor satului. O alta actiune de amploare initiata in 2008 este Campania de colectare a hirtiei uzate „Copacul de hirtie" care are ca scop sensibilizarea membrilor comunitatii asupra efectelor defrisarilor si protectia mediului prin reducerea cantitatii de hirtie care este aruncata la gunoi, prin cresterea cantitatii de hirtie reciclata si respectiv prin plantarea de copaci de copaci procurati din banii obtinuti la vinderea maculaturii. La prima etapa a acestei actiuni au fost colectate 2 tone de hirtie uzata, din care in decembrie 2008 au fost plantati 210 puieti maturi pe teritoriul parcului.

Curatenia de primavara in parcul din Razeni este efectuata de elevi, cadre didactice, functionari publici si agentii economici din localitate. Actiuni de salubrizare se efectueaza si in luna august, perioada in care Eco-Razeni organizeaza Tabara internationala de lucru social la care participa voluntari din alte state, din tara noastra si voluntari din localitate. În acest an, voluntarii urmeaza sa taie arborii uscati, sa instaleze lazi de gunoi si scaune pe aleile parcului.

Eforturile depuse de organizatie impreuna cu o parte din membrii comunitatii cu sustinerea Primariei Razeni sint deseori zadarnicite de persoane care prin actiunile lor de a arunca deseurile in locurile neautorizate, taie copacii maturi si rupe puietii noi plantati, dau dovada ca inca nu au constientizat faptul ca omul este o specie biologica dependenta de natura si nu poate trai in afara ei. Probabil, nu intotdeauna este vorba de rea vointa sau de nepasare, de foarte multe ori cauzele sint reprezentate de cunostintele insuficiente sau de interpretarea gresita a informatiilor incomplete. Oricare ar fi cauza, problema de fond este aceeasi: starea mediului se agraveaza in mod alarmant, se amplifica disparitia habitatelor naturale, resursele naturale sint din ce in ce mai putine, accentuindu-se pe zi ce trece poluarea, acest lucru petrecindu-se la o scara din ce in ce mai larga.

Mesajul nostru, cu prilejul acestei zile, este ca ceea ce facem in directia protejarii mediului facem, in primul rind pentru noi, pentru sanatatea noastra si a generatiilor care ne vor urma. Totodata, sintem convinsi ca fiecare din noi poate contribui semnificativ la ameliorarea si protectia spatiilor verzi si a parcurilor.

 

http://ecorazeni.wordpress.com