Ce frumoasa e copilaria!



snv2009image003.jpg "Ce frumoasa e copilaria!" Aceasta a fost deviza si motto-ul zilei de duminica, 31 mai anul curent in comuna Sarata Galbena, r-l Hincesti. O zi plina de soare, caldura sufleteasca si zimbete ale copiilor ce le va ramine in memorie pe mult timp. Toate acestea datorita efortului celor maturi, printre care se numara: ONG Serviciu pentru Pace, Primaria comunei Sarata Galbena, Centrul Comunitar de Asistenta Sociala „Viitorul", Liceul Teoretic „Universum", CAP Agrosargal si Compania Coca-Cola. Ideea, insa a parvenit de la cei care nu mult timp in urma au trait clipele frumoase ale copilariei si au incercat sa ofere sarbatoare celor mai atinsi de roata vietii.

Totul a luat start in dimineata zilei de duminica la gardul din preajma autoparcului din sat. Aici copiii au fost indrumati de adulti in pictarea desenelor, care ii reprezinta pe ei si viziunile lor asupra cuvintului "copilarie". Desenele s-au primit diverse ca si insasi copiii, dar cea mai mare vicrorie a lor a fost aceea, ca alaturi de ei si maturii s-au simtit pe deplin copii si isi permiteau sa faca ceea, ce in viata de toate zilele nu li se cuvine, sa se murdareasca cu vopsele, de exemplu. Alaturi de copii desenau si maturii-vedete: membrii formatiei "Catharsis", Ion Rata si Mihai Budurin, impreuna cu familiile lor, Georgeta Voinovan cu fiica ei, Bianca si Valeria Gamzina, participanta "Fabricii de Staruri". Chiar si dl Primar al localitatii, Stefan Vlas, nu se rusina si se distra in rind cu totii.

Copiii, totusi au fost mai curajosi si le-au permis adultilor sa-i prefaca pe o zi in personajele lor preferate. Asa au aparut pe lume in acea zi mai multi Spider Men, Batman, s.a. Alte concursuri erau axate pe dezvoltarea talentelor lor artistice, memoriei, atentiei, creativitatii. Pentru participare la ele copiii au fost premiati cu darnicie: biscuiti, inghetata, apa dulce, jucarii...

Ziua a continuat cu un show extraordinar (cuvintele unuia dintre copii) in incinta Casei de Cultura din localitate. Concertul a inclus evaluarea micilor talente, de la gradinita „Albinuta" , colectivului artistic „Ritmuri Vesele", solistii cercului vocal din cadrul Liceului Teoretic "Universum", care au exprimat buna lor dispozitie prin cintec, dans si zimbete. O dispozitie de haz a fost sustinuta si de prezentatorii, Dumitru Talmazan si Iancu Romanticu de la radio Plai.

Stafeta de sarbatoare a fost preluata si de oaspetii manifestarii, care au daruit o parte din sufletele lor spectatorilor si de pe scena. Într-un moment toata sala cinta cintecele in unison. Aceasta a fost scopul evenimentului - sa ne unim pentru copii, care dupa parerea mea, privind pe fetele fericite ale copiilor, a fost atins cu succes.

Aceasta zi a trezit, sunt sigura, copilul din fiecare din noi, si, da Doamne, sa nu uitam de existenta lui cit mai mult timp posibil.

Olesea TOPAL, Psihopedagog,

Centrul Comunitar de Asistenta Sociala "VIITORUL"

 

Pentru detalii:

 

Dumitru Talmazan

Coordonator programe culturale

ONG Serviciu pentru Pace

Tel. 069869752

dumitru.talmazan@gmail.com