Apelul Societatii Civile catre Presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin



Noi, reprezentantii societatii civile, ai sectorului public, constituanti si membri activi ai asociatiilor obstesti si ai formatiunilor social-politice, promotori ai inceputurilor Independentei, Suveranitatii si Integritatii Republicii Moldova, suntem profund alarmati de starea de lucruri la care a ajuns statul nostru in opt ani de guvernare comunista.

Criza economica globala a gasit actuala conducere absolut nepregatita. Populatia este alimentata permanent cu iluzii desarte. Saracia celei mai sarace tari din Europa se mareste. Societatea a fost divizata pe criterii etnice, lingvistice, pe clanuri si grupari de interese. În mod abuziv si voluntarist sunt incalcate principiile democratice, drepturile omului, sunt neglijate valorile social-umane. Toate nelegiuirile si manifestarile autoritar-dictatoriale au scopuri bine determinate - de aparare a intereselor economice si politice ale unor grupari corupte. Ele pun in pericol existenta de mai departe a statului national, suveran si independent. Nu s-au intreprins masuri eficace de solutionare a conflictului din stinga Nistrului, ci se urmareste transnistrizarea intregii republici.

Încoronarea dezmatului Puterii, a desfriului politic a avut loc la 5 aprilie 2009, prin fraudarea masiva a alegerilor parlamentare, iar la 7 aprilie - prin provocarea actelor de vandalism in timpul demonstratiilor pasnice. Actiunile violente ulterioare ale fortelor de ordine, arestarea ilegala a persoanelor, direct in strada, tratarile inumane in detentie, cazurile de viol, precum si victimele umane sunt tendinte de ruinare a statului de drept, de distrugere  a fauririlor fragile ale democratiei.

Nu putem admite intronarea criminalitatii, coruptiei, dictaturii. Sunt necesare masuri cardinale in spiritul legii si al statului de drept.

Administrarea prezidentiala si statala nu poate fi continuata cu asemenea instrumente si mecanisme. Iesirea din criza poate fi numai prin coeziune sociala, prin dialog, prin evitarea confruntarilor si insinuarilor, prin oprirea razboiului psihologic declansat impotriva propriului popor. Sa fie instaurat pluralismul de opinii, si nu agresarea oponentilor politici si vinatoarea de "spioni" si "vrajitoare".

În imprejurarile create se cere curaj, barbatie si intelepciune din partea tuturor fortelor politice. Mandatul incredintat de alegatori conducatorilor statului este unul al intregii natiuni si nu e un imperativ pentru asigurarea intereselor de clan, de grup si de rudenie.

Facem apel la constiinta si capacitatea Domniei Voastre de intelegere, Domnule Presedinte in exercitiu Vladimir Voronin. Domnia Voastra si anturajul dumneavoastra politic urmeaza sa-si asume responsabilitatea in fata poporului pentru criza economica, sociala si politica. Iesirea o vedem prin masuri si actiuni  neordinare. În asemenea situatii s-au aflat si conducatorii altor state. Un exemplu bun  a fost iesirea din criza a Rusiei prin gestul facut de Presedintele Boris Eltin in decembrie 1999.

Facem apel catre constiinta Domniei Voastre, Domnule Presedintele Vladimir Voronin, sa urmati gestul omologului Domniei Voastre, sa transmiteti destinul statului in miinile unei generatii noi, a unor persoane tinere, cu viziuni si energii noi, carora nu le sunt straine cauzele poporului nostru.

Cerem sa va dati demisia din toate functiile administrative de stat si sa va retrageti din viata politica. Întelegem ca Va cerem sa faceti un pas greu, aproape imposibil pentru un om cu un caracter autoritar, cum este Domnia Voastra, insa tocmai aceste caracteristici si ratiunea de care dati dovada in momentele cruciale din viata Domniei Voastre poate sa va ajute sa deschideti un drum nou, istoric pentru Statul Republica Moldova.

Împreuna cu generatia mai tinara - dotata cu capacitati politice, administrative, de stiinta, cultura si arta - sa faurim Statul pe care ni-l dorim cu totii, dintotdeauna!

 

Partidul Ecologist Alianta Verde