Amnesty International Moldova picheteaza Ambasadei Chinei la Chisinau



ai_logo.jpgOrganizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International Moldova va picheta pe 4 iunie 2009 Ambasada Republicii Populare Chineze. Membrii si activistii organizatiei vor comemora 20 ani de la reprimarea singeroasa a demonstratiilor studentesti de pe piata Tiananmen din Beijing. În cadrul protestului, participantii isi vor exprima nemultumirea fata de suprimarea opiniilor alternative si persecutarea aparatorilor drepturilor omului si activistilor civili in China si vor chema autoritatile chineze sa-si respecte obligatiile lor in sfera drepturilor omului.

Protestul va avea loc cu incepere la ora 12.00, vis-a-vis de Ambasada Republicii Populare Chineze (str. Mitropolit Dosoftei, 124, Chisinau). Actiunea de pichetare va fi insotita de elemente teatralizate. Amnesty International Moldova va transmite reprezentantilor Ambasadei Chinei scrisoarea dnei Irene Khan, Secretarului General AI, adresata Presedintelui Comitetului Permanent al Congresului Popular National al Chinei, Wu Bangguo Weiyuanzhang. Aceasta solicita Comisiei Permanente sa inceapa o investigatie deschisa si independenta asupra evenimentelor din Tiananmen.

*****

În anul 1989 in Beijing au inceput protestele studentesti, care s-au extins si asupra altor orase si provincii mari din toata China. Protestatarii au apelat la guvern solicitind combaterea coruptiei, inceperea schimbarilor si reformelor democratice in domeniul drepturilor politice si sociale. În noaptea din 3 spre 4 iunie 1989, armata chineza a adus tancurile pe piata Tiananmen, care au ucis in calea lor sute de cetateni neinarmati. Ulterior, pe teritoriul intregii tari au fost arestati zeci de mii de oameni pentru sustinerea si participarea la demonstratii.

Deja de 20 ani autoritatile detin in inchisori o multime de oameni care au fost implicati in protestele prodemocratice din 1989 de pe piata Tiananmen, altii sunt arestati si amenintati. Multi din participantii la acele evenimente au disparut si pina in prezent despre soarta lor nu se stie nimic.

Pentru mai multe informatii, contactati: Inna Guleac, Ofiter de presa, Amnesty International Moldova, tel: (+373-22) 83-58-08, mob. (+373) 69 33 78 41, e-mail: media@amnesty.md.