Vedetele au impartit chilotei cu mesaje anti-tutun



Vedetele nefumatoare, alaturi de voluntari ai Centrului de Resurse „Tineri si Liberi", au impartit sambata, 30 mai, pliante anti-tutun vizitatorilor unui centru comercial din capitala. Actiunea s-a desfasurat in ajunul Zilei mondiale fara tutun, marcata anual la 31 mai.

Vedetele fete, Dana Marchitan si Cezara, au purtat fuste scurte, tocuri inalte si genti mari si stilate, pe care era imprimat mesajul: "Nu cheltuim bani pe tigari, facem shopping". Acestea, alaturi de voluntare au impartit barbatilor materiale informative in forma de chilotei din material cartonat, cu mesajul imprimat: "Fumatul cauzeaza impotenta". 

Antonita Fonari, directorul centrului „Tineri si Liberi" a declarat pentru Info-Prim Neo ca „un mesaj transmis in aceasta forma are un impact mult mai mare decat cartile care vorbesc despre pericolul fumatului". „Pe orice barbat il intereseaza sanatatea sa".

Baietii voluntari au impartit vizitatoarelor magazinului flori si drapelute haioase cu mesaje anti-tutun de genul: "Fumatul cauzeaza mirosul urat al gurii".

„Lumea a fost placut surprinsa si distrata. Cred ca am dat peste una sau doua persoane mai reticente, pentru ca le-am prins cu tigara si cand au vazut mesajul nu le-a picat bine", a mai spus Antonita Fonari.

De asemenea, ea a spus ca in urmatoarea saptamana vor avea loc mai multe actiuni haioase si distractive, iarasi cu implicarea vedetelor, care sa convinga lumea sa renunte la fumat. Totodata, in scurt timp voluntarii de la Centru intentioneaza sa lanseze o linie de lenjerie adevarata, pe care vor fi imprimate mesaje anti-fumat. Acestea o sa fie foarte socante si foarte dure, pentru ca oamenii trebuie sa stie cu adevarat ce daune aduce tutunul asupra organismului uman, a declarat Fonari.

Potrivit medicului-sef adjunct al Dispensarului narcologic republican, Mihai Oprea, in acest an se atesta o mica scadere a numarului femeilor fumatoare. În total, 60-65% din populatia R. Moldova fumeaza (40-45% - barbati, 20-25% - femei). A zecea parte din fumatori au inceput sa fumeze la 10 ani. Daca baietii incep mai devreme, atunci domnisoarele se iau de tigara cand ating majoratul sau cand intra la facultate, a mentionat Mihai Oprea.


Info-Prim Neo