Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 653

Proiecul "Oportunitati pentru femei tinere din Moldova" a ajuns la Comrat



Proiecul "Oportunitati pentru femei tinere din Moldova prin raspindirea cunostintelor despre drepturile muncii si protectia acestora" a ajuns la Comrat.

La data de 20 mai in incinta Scolii nr.2 din or. Comrat a avut loc seminarul "Oportunitati pentru femei tinere din Moldova prin raspindirea cunostintelor despre drepturile muncii si protectia acestora". La seminar au participat peste 25 de fete tinere din or. Comrat cit si din localitatile din imprejurime. De asemenea au fost prezenti si profesori, membrii ai administratiei scolii. In cadrul seminarului s-au realizat diferse activitati, discutii, dezbateri, precum si un sondaj referitor la cunoasterea tinerelor fete asupra dreptului la munca(drepturile muncii), protectia acestora.

Seminarul sa realizat in cadrul a doua etape. Prima etapa a presupus familiarizarea tinerelor fete asupra mecanismelor de protectie ale dreptului muncii, mecanisme si instrumente de protectia ale acestora. A doua etapa a presupus realizarea unor dezbateri in cadrul carora s-au evidentiat: problemele in sectorul dat,mecanismele de contracarare a nerespectarii acestor drepturi, s-au propus anumite programe de a facilita accesul la informatie a tinerilor specialisti, etc.

In urma dezbaterilor sa constatat ca lipsa informatiei este cauza cea mai raspindita care aduce la nerespectarea (respectiv acceptarea din partea tinerilor specialisti) a drepturilor la munca. De asemenea s-a constatat si faptul ca materialul scolar(disciplinele scolare) nu presupun cunostinte elementare din acest domeniu. De asemenea sa constatat ca tinerele fete sunt deseori expuse riscului de a fi supuse unui comportament discriminatoriu din partea angajatorului. In cadrul seminarului fiind expuse si analizate diverse exemple de o astfel de discriminare( evidentiindu-se si elemente de discriminare de natura etnica). La finele seminarului, in urma totalizarii informatiei capatate si al dezbaterilor s-a decis ca: problema gender persista in Republica Moldova(in cadrul tuturor nivelurilor: psihologic, individual, colectiv, etc), si ca este extrem de necesar de a crea oportunitati mai ample de a informa tinerele femei din Moldova asupra cunostintelor despre drepturile muncii si protectia acestora, precum si necesitatea de a organiza periodic astfel de seminare( mai ales in localitatile rurale).

Seminarul dat s-a petrecut in cadrul Proiectului "Oportunitati pentru femei tinere din Moldova prin raspindirea cunostintelor despre drepturile muncii si protectia acestora" finantat de catre Programul MATRA KAP(Programul de granturi mici ai Ambasadei Olandei), realizat de ONG "Centrul Inovatiilor Educationale". Seminarul sa inclus in cadrul ciclului de seminare organizate in or. Cupcini(r. Edinet), precum si in mun. Chisinau.

Despre rezultatele sondajelor realizate, precum si alte materiale ale proiectului le puteti gasi pe adresa Centrul Inovatiilor Educationale, precum si sa ne contactati la numarul de telefon: +373 22 292764.