Proteste dupa decesul unui tanar la inchisoarea nr.1



Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului a fost sesizat de rudele unui grup de detinuti din penitenciarul P-1, Taraclia, care au declarat greva foamei in semn de protest contra tratamentului inuman la care sunt supusi.«Detinutii considera ca adevarata cauz a a decesului recent al unui detinut pe nume Terentiev rezida in traumele primite in urma batailorla care a fost supus. Totusi, conform datelor oficiale (oferite de Departamentul Institutiilot penitenciare) Terentiev s-ar fi sinucis prin otravire cu esenta de otet. Metoda de tortura aplicata de catre administratia penitenciarului consta in transferarea detinutilor (ce-si cer respectarea drepturile) in blocul cu „blatniye», iar ultimii indeplinesc porunca „stapanului».

Desi greva continua deja de 3 zile, pana in prezent detinutii nu au fost vizitati de avocatii lor, de membrii Comitetului pentru plangeri, care are una din responsabilitati vizitarea si elucidarea unor asemenea cazuri. Nici procurorul nu i-a vizitat.  Evident ca in asemenea circumstante abuzul administratiei nu are limita.

Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului este alarmat de situatia creata, dat fiind faptul ca  reprezentantii sai nu sunt admisi in acest pentienciar pentru monitorizarea situatiei.

Comitetul Helsinki cere organelor procuraturii si Comitetului pentru plangeri, Centrului pentru Drepturile Omului-avocatul parlamentar, sa verifice situatia si sa tina sub un control permnanent respectarea legislatiei si a drepturilor omului in locurile de detentie in general si in P-1 Taraclia in special,» se spune in comunicatul de presa emis de Comitetul Helsinki.

 

Ziarul de Garda