Abuzurile institutiilor de stat continua



Faradelegile politiei, ale procuraturii si justitiei comise fata de Asociatia Civica Internationala Hyde Park (ACI HP) continua. Procuratura Generala si Judecatoria Riscani au raspuns expeditiv la cateva dintre plangerile organizatiei depuse la aceaste institutii pe parcursul lunii aprilie, care vizau perchezitia ilegala efectuata de catre politie.

Amintim ca la data de 9 aprilie 2009, un grup de politisti in civil au efectuat o perchezitie ilegala la domiciliul privat al unuia dintre membrii Hyde Park, unde se afla sediul neformal al asociatiei. Politistii au sechestrat mai multe bunuri si documente apartinand ACI HP, dar si membrilor organizatiei. Subliniem ca nu ne-a fost prezentata nicio ordonanta motivata a organului de urmarire penala sau incheierea judecatorului de instructie privind dreptul de a efectua perchezitia si a ridica patrimoniul asociatiei.

Mai mult, nu a fost intocmita o lista a obiectelor si documentelor sechestrate - bunurile au fost ridicate fara a fi inventariate (cu indicarea cantitatii, volorii si a elementelor caracteristice a acestora), fara a fi sigilate, dupa cum prevede legea, desi posesorii lor au insistat in mod repetat ca procedura sa fie respectata.

Cei patru membri ai asociatiei aflati la fata locului au fost supusi presiunii fizice si psihologice din partea colaboratorilor politiei si fiind lipsiti de posibilitatea reala de a consemna intr-un proces verbal obiectiile lor asupra ilegalitatii perchezitiei si sechestrarii bunurilor.

În aceste conditii, este revoltator si injust din punct de vedere juridic faptul ca judecatorul de instructie G.Morozan de la Judecatoria Riscani a refuzat sa primeasca plangerea inaintata de Asociatia Hyde Park, pe motiv ca nu i-am prezentat procesul verbal de ridicare a bunurilor.

Ordonanta de refuz primita ieri, 13 mai, consemna:
„Judecatoria Riscani mun Chisinau va restituie plangerea Dvs..., deoarece nu au fost anexate actele procedurale care confirma efectuarea actiunilor contestate in instanta de judecata, corespunzator survine imposibilitatea de a numi si de a admite spre examinare plangerea in cauza".

Judecatorul stia ca reprezentantii ACI HP sunt in imposibilitatea de a prezenta probe pentru incalcarile mentionate in plangerea depusa la judecatorie. În plus, potrivit legii, judecatorul era obligat sa solicite procurorului in sedinta de judecata prezentarea probelor in sustinerea legalitatii sau a ilegalitatii actiunii procesuale efectuate.

Constattam cu ingrijorare ca se urmareste lichidarea tuturor dovezilor de persecutie si intimidare asupra membrilor ACI HP. Este de mentionat faptul ca ultima cerere adresata de ex-presedintele ACI HP, Ghenadie Brega, la CEDO (in noiembrie 2008) a avut ca obiect persecutarea continua pentru faptul ca a expediat mai multe plangeri Curtii Europene.

În aceste conditii, pentru ca situatia a degradat inacceptabil, intentionam sa sesizam Consiliul Superior al Magistraturii pentru a pedepsi acest gen de atitudine servila a institutiilor procuraturii si politiei, indemnandu-i si in continuare sa comita abuzuri fata de cetateni. Tot in aceste zile va fi expediata la CEDO plangerea pe perchezitia ilegala si sechestrarea bunurilor de la sediul ACI HP.

14 mai 2009

Parascovia Topada,
presedinte
hp@curaj.net
www.curaj.net/hp