Fiscul a verificat 18 ONG-uri, fara ca sa gaseasca nereguli



Inspectoratul Fiscal de Stat a anuntat, citat de „Europa Libera" ca a verificat 18 organizatii neguvernamentale, fara ca sa gaseasca nereguli, transmite Agentia DECA-press. Fiscul sustine ca nu au fost stabilite incalcari fiscale si, respectiv, nu au fost aplicate sanctiuni financiare.

Anastasia Vasiloi, sefa de directie la Inspectoratul Fiscal, citata de „Europa Libera", a declarat ca verificarile au fost niste controale ordinare, similare celor la care sunt supuse periodic, de exemplu, firmele de taxi sau restaurantele. „Am fi verificat mai multe organizatii daca am fi avut resurse umane suficiente", a spus Vasiloi, fiind intrebata dupa ce principiu au fost selectate ONG-urile verificate.

Acum doua saptamani fiscul a initiat controale, in special, la un sir de ONG-uri ce au facut parte din „Coalitia 2009", care au monitorizat alegerile parlamentare. Societatea civila a intrevazut in acestea tentative de presiune a autoritatilor asupra organizatiilor care monitorizat alegerile parlamentare.

DECA-press precizeaza ca, acum doua saptamani, un sir de organizatii internationale au lansat declaratii in care condamnau utilizarea fiscului ca unealta a puterii de a intimida organizatiile neguvernamentale din Moldova. Semnatarii declaratiilor cereau fiscului, printre altele, publicarea listei organizatiilor verificate, lucru care nu a fost facut.

DECA-press