Tineri instruiti despre angajarea in cimpul muncii



training-iii-pi-bm-128La 30 aprilie 2009, TDV a desfasurat cel de-al treilea training din cadrul proiectului "Incluziunea sociala a tinerilor prin formarea deprinderilor de viata si de angajare" . Training-ul „Angajarea in campul muncii si orientarea profesionala" a fost realizat in beneficiul a 12 tineri din Scoala de meserii din Chisinau si 12 tineri din cadrul Gimnaziului-internat nr. 2 din Chisinau.

În cadrul Training-ului tinerilor le-au fost formate capacitati practice de aplicare a instrumentelor de angajare in cimpul muncii, prin elaborarea propriului CV, scrierea unei scrisori de motivare si realizarea unuei simulari a interviului de angajare.Un accent aparte a fost pus asupra rolului voluntariatului la angajarea in cimpul muncii, beneficiile oferite de acesta si modalitatea de implicare in calitate de voluntari.Participantii au fost familiarizati cu principalele institutii responsabile de angajaresa in cimpul muncii a somerilor, inclusiv cu activitatea Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si a subdiviziunilor ei.

Unul din rezultatele majore ale training-ului a constat in faptul ca tinerilor le-au fost prezentate drepturile pe care le au in procesul de angajare si-n exercitarea propriu-yisa a responsabilitatilor de angajat (care sunt conditiile ce trebuiesc stipulatre in contractul individual de munca, modaltiatea de calculare si oferire a salariului, a concediului de odihna, a condediului de boala).

La finele training-ului, tineri din cadrul Scolii de meserii si Gimnaziul-internat nr. 2 din Chisinau au fost pusi in ro, de angajatori si salariati, realizind o simulare a interviului de angajare.

În urma acestei instruirii, participantii au ca tema pentru acasa sa realizeze seminare de informare in cadrul celor 2 institutii pe care le reprezinta. La realizarea acestor seminare sunt supervizati de catre TDV si Coordonatorul adult din fiecare institutie implicat in proiect.

 

Proiectul se desfasoara in baza Acordului de colaborare incheiat intre TDV, Directia Generala Educatie, Tineret si Sport a municipiului Chisinau, Gimnaziul-internat nr. 2 si Scoala de meserii din Chisinau la data de 15 ianuarie 2009 in cadrul  proiectului " Incluziunea sociala a tinerilor prin formarea deprinderilor de viata si de angajare" . Grantul pentru realizarea acestui proeict este oferit de catre Banca Mondiala in cadrul Pietei Ideilor Inovatoare din Belarus, Ukraina si R. Moldova.

 

http://tdvmoldova.wordpress.com