7 ONG de media vor picheta sediul guvernului pentru a protesta contra ingradirii libertatii presei



Mai multe organizatii neguvernamentale au anuntat ca vor picheta la 6 mai sediul guvernului pentru a protesta impotriva a ceea ce considera a fi ingradirea libertatii presei in Republica Moldova. Protestul va fi organizat de sapte ONG, care au dat publicitatii luni, 4 mai, un raport privind starea libertatii presei in ultimul an. Raportul sustine libertatea presei din Republica Moldova se afla in pericol, fiind ingradita in mod sistematic, metodic, abuziv de catre autoritatile statului.

„Desi, pe parcursul ultimilor ani, legislatia mass-media in Republica Moldova s-a imbunatatit, apropiindu-se, cu sprijinul organismelor internationale si contributia societatii civile, de normele si standardele europene, starea libertatii presei s-a agravat treptat, atingand apogeul in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2009 si in perioada postelectorala", se arata in rarpotul elaborat de catre Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice APEL, Centrul „Acces-Info", Centrul de Investigatii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnalistilor din Moldova si Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova.

Semnatarii raportului atentioneasca nerespectarea legilor, a spiritului lor a devenit o regula, nu o exceptie in R. Moldova. Faptul ca in raportul anual „Libertatea presei in lume", elaborat de organizatia americana „Freedom House" Republica Moldova este plasata pe locul 150, alaturi de statele fara presa libera, este  consecinta unei atitudini antidemocratice a autoritatilor RM, a refuzului de a recunoaste rolul presei de "putere a patra", a unor incercari permanente de a transforma presa in "organizator de partid" sau "propagandist colectiv", ca in perioada sovietica.
 
Intimidarea, hartuirea, presiunea asupra jurnalistilor, asupra institutiilor si organizatiilor din domeniul mass-media au devenit lucruri obisnuite din partea autoritatilor, la care societatea moldoveneasca in intregime nu reactioneaza decat rareori, destul de anemic. Retorica proeuropeana, asigurarile de respectare a pluralismului, a libertatii presei si libertatii de exprimare, a accesului la informatii de interes public nu sunt sustinute de fapte concrete, avand in realitate menirea sa camufleze actiunile de restrangere a spatiului de libertate, de monopolizare a mass-media prin consolidarea presei loiale partidului de guvernamant. În timp ce putinele la numar mass-media independente sunt discriminate, hartuite si intimidate prin diverse mijloace, blocandu-se, pe toate caile, dezvoltarea acestora, refuzandu-li-se solicitarile de acordare a frecventelor si licentelor, mass-media procomuniste sunt stimulate si incurajate, avand acces prioritar la informatie, satisfacandu-li-se in regim preferential cererile de extindere a ariei de acoperire. În timp ce presa loiala se bucura de asistenta financiara directa si indirecta, inclusiv prin acordarea de publicitate din bani publici, presa independenta face eforturi disperate de supravietuire.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) care, conform legislatiei, trebuie sa fie o institutie independenta, sunt desemnati pe criterii politice, si nu profesionale, iar deciziile pe care le ia CCA sunt in detrimentul mass-media neloiale puterii.

În pofida angajamentelor asumate, activitatea Companiei Teleradio-Moldova ca institutie publica nu evolueaza deloc. Dimpotriva, aceasta se manifesta tot mai pronuntat ca instrument de propaganda a guvernarii, limitand la maxim accesul partidelor de opozitie, al reprezentantilor societatii civile care impartasesc opinii diferite de cele ale PCRM, ignorandu-i sau chiar discreditandu-i in mod premeditat pe oponentii puterii. Realitatea politica, economica si culturala este reflectata in mod partizan, tendentios, lasand in umbra  problemele grave cu care se confrunta societatea moldoveneasca.

 

www.interlic.md