Societatea civila propune solutii pentru depasirea crizei politice si celei economice din Moldova



20 de reprezentanti notorii ai societatii civile au lansat luni, 4 mai, o „Foaie de parcurs pentru reconcilierea nationala si integrarea europeana a R. Moldova", care propune solutii pentru depasirea crizei politice si celei economice din Moldova, transmite Info-Prim Neo.


Expertii considera ca Moldova se confrunta cu o criza politica acuta si risca sa tranziteze spre un regim autoritar mai evident. În opinia lor, doar o implicare mai convingatoare si mai ferma a Uniunii Europene poate readuce tara la o guvernare democratica normala. „Interventia UE a fost una centrala. UE este unicul actor puternic, capabil sa vina in R. Moldova si sa schimbe lucrurile in bine", a spus analistul politic Vlad Lupan. Expertii sunt de parere ca UE ar trebui sa
conditioneze viitorul acord UE - RM de succesul reglementarii crizei politice din R. Moldova, de reinstalarea statului de drept si a libertatilor fundamentale.

„R. Moldova impreuna cu toti actorii interesati si responsabili trebuie sa faca o suita de pasi institutionali pentru a repune in functiune institutiile democratice. Nu este vorba doar de a aduce la o masa comuna opozitia si partidul de guvernamant. Este nevoie de instalarea unor institutii, care sa consolideze functionarea statului de drept, cadrului constitutional si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in R. Moldova", a declarat Igor Munteanu, director executiv al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul".

Reprezentantii societatii civile cred ca Guvernul ar trebui sa stopeze actiunile sale represive si sa asigure respectarea corespunzatoare a libertatilor civile si politice. De asemenea, in opinia lor, UE ar trebui sa autorizeze o misiune speciala de investigare, care sa participe la lucrarile comisiei de stat pentru investigarea abuzurilor comise, si sa instaleze misiuni de consolidare a institutiilor de drept si de securitate interna, pentru: justitie, procuratura, politie, serviciile de securitate, precum si alte structuri de forta. Actorii publici, societatea civila si partidele politice, ar trebui sa aiba acces liber la mass-media publica, iar OSCE - sa desemneze un trimis special pentru Moldova al inaltului reprezentant al OSCE pentru libertatea mass-media, cu scopul de a asigura independenta presei publice.

Pentru a asigura dialogul politic, expertii considera necesar ca UE sa instituie o Conferinta Politica Permanenta (CPP) in R. Moldova, condusa de catre un oficial de rang inalt al UE, asistat de grupuri de lucru, care ar facilita dialogul politic intre opozitie si autoritati.

Criza politica ar putea sa inrautateasca situatia economica a R. Moldova, considera liderii societatii civile. Analistul economic Veaceslav Ionita, director de programe la IDIS „Viitorul", prezice o criza mult mai drastica decat cea din 1998. Potrivit lui, incepand cu iunie-iulie 2009, Guvernul nu va mai fi capabil sa-si onoreze obligatiile la plata pensiilor si salariilor. El vede depasirea crizei prin injectarea de capital in sectorul public, posibila doar prin crearea unei imagini credibile a tarii. Expertii propun infiintarea unei conferinte a partenerilor pentru dezvoltarea R. Moldova, care va asista in coordonarea prioritatilor de ajutor financiar, si a unui consiliu national anti-criza, in componenta caruia vor fi inclusi membrii asociatiilor de business, societatea civila si partidele politice. Totodata, UE ar trebui sa instituie un fond national pentru dezvoltare, separat de bugetul de stat al RM, cu scopul de a garanta administrarea eficienta a ajutorului financiar pe timp de criza.

Autorii Foii de parcurs sustin ca vor prezenta documentul autoritatilor centrale ale R. Moldova, institutiilor europene si partidelor politice. Ei isi vor prezenta propunerile la 7 mai la Praga, inainte de lansarea Parteneriatului Estic, iar saptamana viitoare - la Bruxelles. 

 

Info-Prim Neo