Foaie de parcurs pentru reconcilierea nationala si integrarea europeana a Republicii Moldova



Alegerile parlamentare din aprilie 2009 au fost evaluate drept „partial libere si incorecte" de catre observatorii „Coalitiei 2009" in Republica Moldova. Perceptia generala de fraudare a alegerilor a generat proteste, care au degenerat sau la care s-au suprapus ulterior actiuni de devastare a unor institutii de stat, neprotejate de catre fortele de ordine. Organele de forta din RM (politia, procuratura, SIS), invocand doar actiunile de vandalizare intreprinse de anumite persoane, au lansat represalii in masa contra tuturor protestatarilor fara nicio diferenta, apeland la intimidari contra partidelor politice, media si societatea civila. Aceste actiuni au creat clivaje serioase in societate si au acutizat absenta dialogului politic si social.

Raspunsul temperat al partenerilor occidentali la aceste evenimente a fost perceput de catre guvernarea comunista drept o asigurare ca Occidentul, in primul rand - SUA si UE - nu vor interveni, apeland la mijloacele politice care le stau la dispozitie. Astfel, constatam pericolul ca Moldova sa tranziteze spre un regim autoritar mai evident. Ignorarea interesului public, a tuturor cetatenilor indiferent de preferintele lor politice, reprezinta un pericol real pentru viitorul tarii, adancind criza interna. Numai o implicare mai convingatoare si mai ferma a Occidentului in Moldova, in primul rand al UE, poate readuce tara la o guvernare democratica normala.

Aceasta Foaie de Parcurs este o initiativa a societatii civile din Moldova, avand scopul sa sugereze primii pasi de iesire din criza politica acuta, precum si un eficient de gestionare a crizei atat pentru UE, cat si pentru autoritatile Republicii Moldova:

Reinstalarea statului de drept

  • Guvernul RM va stopa actiunile sale represive, va asigura respectarea corespunzatoare a libertatilor civile si politice, conformandu-se prevederilor constitutionale.
  • UE va autoriza o Misiune Speciala de Investigare, care sa participe la lucrarile Comisiei de Stat pentru investigarea abuzurilor comise.
  • UE va instala o Misiune de Consolidare a institutiilor de drept si de securitate interna („Rule of Law" Mission), pentru: justitie, procuratura, politie, serviciile de securitate, precum si alte structuri de forta.

Libertatile si drepturile constitutionale

  • Guvernul RM va asigura accesul neingradit al tuturor cetatenilor, indiferent de preferintele lor politice, la justitie corecta si echitabila.
  • Actorii publici, societatea civila si partidele politice, vor avea de acum inainte acces liber la mass media publica. Reforma audiovizualului public va incepe imediat. Cenzura politica va fi oprita.
  • OSCE va desemna un Trimis Special pentru Moldova al Înaltului Reprezentant al OSCE pentru Libertatea Mass media, cu scopul de a asigura independenta mass mediei publice, incetarea discursului virulent, a propagandei xenofobe si antidemocratice in mediile controlate de putere.

Dialogul politic

  • UE va institui o Conferinta Politica Permanenta (CPP) in Republica Moldova, condusa de catre un oficial de rang inalt al UE, asistat de Grupuri de Lucru (Task Force), in vederea facilitarii dialogului politic intre opozitie si autoritati (Guvernul in exercitiu).
  • UE va conditiona viitorul Acord UE - RM de succesul reglementarii crizei politice din Republica Moldova, de reinstalarea statului de drept si a libertatilor fundamentale.
  • Guvernul RM va reveni la practicarea standardelor democratice, in timp UE va accepta in mod corespunzator negocierea unor politici mai generoase privind regimul de vize si alte facilitati politice.

Raspunsul la criza economica

  • Criza politica ar putea sa inrautateasca situatia economica a Republicii Moldova. Înfiintarea unei Conferinte a Partenerilor pentru Dezvoltarea Republicii Moldova va asista in coordonarea prioritatilor de ajutor financiar.
  • UE va institui un Fond National pentru Dezvoltare (FND), separat de bugetul de stat al RM, cu scopul de a garanta administrarea eficienta a ajutorului financiar pe timp de criza.
  • Republica Moldova va infiinta impreuna cu partenerii sai un Consiliu National Anti-Criza (CNAC), in componenta caruia vor fi inclusi membrii asociatiilor de business, societatea civila si partidele politice.

 

Semnatari:

 

Cornelia Cozonac, Director, Centrul de Investigatii Jurnalistice

Ion Manole, Director, Asociatia Promo-Lex

Igor Munteanu, Director Executiv, Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul"

Mihai Roscovan, Director, Business Consulting Institute

Vlad Lupan, Analist Politic, Fost Diplomat

Vasile Spinei, Presedinte, Asociatia Acces-Info

Nadine Gogu, Director, Centrul Independent de Jurnalism

Sergiu Ostaf, Director, Centrul de resurse pentru drepturile omului CReDO

Vlad Spanu, Director, Fundatia Moldova (Statele Unite ale Americii)

Eugen Carpov, Manager International, Fost Diplomat

Sergiu Panainte, Analist Politic, Political and Security Statewatch

Dumitru Minzarari, Jurnalist independent, Comentator politic

Angela Soltan, AQA Logistic - Consulting

Cornel Ciurea, Profesor Universitar, Miscarea Europeana din Moldova

Petru Macovei, Director Executiv, Asociatia Presei Independente

Oazu Nantoi, Director de programe, IPP

Octavian Tacu, Seful Catredei Relatii Internationale, Universitatea Libera Internationala din Moldova

Stefan Gorda, Manager international, Fost Diplomat

Veaceslav Ionita, Director de programe, IDIS „Viitorul"

Nicolae Negru, Jurnalist, Centrul Independent de Jurnalism