Educatia ecologica ar trebui initiata de la virsta prescolara



Nu va fi nimic nou sau surprinzator, daca voi spune ca majoritatea zonelor verzi din tara sunt pline de gunoi, iar cultura personala a cetatenilor din Moldova lasa de dorit. Chiar daca unii sunt mai constienti, oricum ei n-au posibilitatea sa arunce o hirtie la lada cu gunoi, deoarece in majoritatea spatiilor publice ele lipses. În cel mai bun caz, aceste persoane decid sa i-a deseurile cu ei pina acasa unde sigur vor gasi o urna. În acest sens, exista o diferenta mare intre noi si cetatenii din UE. Europa nu va veni niciodata la noi, daca nu vom depune toate eforturile s-o cream aici cu eforturi comune.

Care e de fapt IDEA?

În urma discutiilor din cadrul sedintei a 14-a a Clubului IDEA, vin cu urmatorul set de propuneri, care ar imbunatati substantial situatia:

  1. Din gradinita, copiilor sa li se povesteasca in notiuni foarte simple despre frumusetea naturii, despre importanta curateniei. În forma de jocuri (la natura), concursuri (desene) sa li se cultive copiilor respectul pentru natura si mediul ambiant.
  2. La nivelul scolilor, liceelor propun ca fiecare institutie sa-si asume responsabilitatea - patronajul asupra unei zone verzi din apropiere (fie parc, scuar sau pur si simplu copaci de-a lungul strazii). În interiorul institutiei sa se formeze un grafic de deserviciu intre clase pe parcursul intregului an de invatamant. În aceste zone, in afara faptului ca elevii vor face curat, e de dorit sa fie amplasate panouri create tot de ei, care in mod vesel, de caricatura sa stimuleze cetatenii sa pastreze curatenia in oras. La nivelul orasului sau raioanelor sa fie organizate de catre primarii sau ONG-uri concursuri anuale pentru cel mai bun panou, cea mai buna zona verde cu inminarea premiilor la sfarsit de an de invatamant. Consider necesara introducerea temei ecologiei la ora clasei, cel putin 1-2 ori pe an, unde trebuie sa fie discutate mai multe chestiuni in cauza. E important de educat sentimentul de stapan, de creator, care automat se va opune distrugerii, murdariei si a vandalizmului.
  3. La nivelul institutiilor superioare de invatamant as propune ceva mai sofisticat, de gen - concursul anual republican pentru cel mai bun proiect ecologic, care poate fi prezentat de fiecare institutie in parte. Alta idee ar fi de a organiza excursii pentru studenti si profesori pe traseele ecologice ale Moldovei.
  4. Primarii trebuie sa asigure instalarea containerelor permanente in zonele respective si deservirea acestora pe parcursul anului.
  5. Ministerul de invatamant trebuie sa organizeze implementarea centralizata a procesului.
  6. Ar fi de dorit ca containerele sa fie cel putin pentru doua genuri de deseuri (mase plastice si restul). Aici e nevoie (daca nu exista) de crearea unei fabrici de reciclare a maselor plastice.
  7. Pentru promovarea acestui proiect ar fi bine sa fie implicata si mass-media, mai ales TV si Internetul (cu posibilitatile sale enorme).
  8. Ar putea fi instituite si amenzi pentru infractiuni ecologice. Spre exemplu, taxa pentru o guma de amestecat aruncata pe strada in Singapur e enorma.
  9. La nivelul producatorilor de bauturi de folosit exemplul tarilor occidentale in care jumatate din costul bauturii ii revine sticlei, si numai dupa ce o intorci intreaga la magazin sau chiosc iti este returnata a doua jumatate de bani. Astfel va fi stimulat procesul de returnare a sticlelor.

Dumnezeu ne-a dat sa traim intr-o gura de rai cu o clima prielnica si o natura frumoasa. Ar fi un mare pacat sa dam cu piciorul si sa nu pretuim acest lucru.

Viorel Bologan

http://clubulidea.wordpress.com