De Ziua Mondiala a Libertatii Presei jurnalistii din Moldova s-au solidarizat impotriva intimidarii



6788press-freedom-days.jpgOrganizatii media din Republica Moldova au desfasurat duminica, 3 mai, in scuarul Operei Nationale din Chisinau, un miting in contextul Zilei Mondiale a Libertatii Presei, marcata anual de comunitatea jurnalistica internationala in a treia zi a lunii mai. Mitingul din acest an a fost unul de protest, in contextul „intimidarii jurnalistilor si a institutiilor mass-media dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie", transmite Info-Prim Neo.

Organizatorii manifestatiei - Uniunea Jurnalistilor din Moldova (UJM), Asociatia Presei Independente (API), Asociatia Presei Electronice (APEL) si Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) - au declarat ca scopul manifestatiei din acest an este „de a atrage atentia opiniei publice nationale si internationale asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist in R. Moldova, asupra incalcarii dreptului la informare, violarii libertatii de expresie, actelor de violenta impotriva jurnalistilor si presiunilor exercitate de autoritati asupra institutiilor de presa si organizatiilor neguvernamentale de media neloiale puterii".

Petru Macovei, directorul executiv al API i-a apreciat pe jurnalistii care au stat in „linia intai" in timpul evenimentelor tragice de dupa 5 aprilie, aratandu-si totodata nemultumirea ca „multi colegi atasati au prezentat in materialele lor comentarii unilaterale. „Important este ca noi sa le cerem jurnalistilor sa fie obiectivi, sa ne prezinte realitatea asa cum este ea si sa nu ne minta", a declarat Macovei.

Valeriu Saharneanu, presedintele UJM, moderatorul mitingului, a facut publice in asistentei concluziile recentului raport al organizatiei internatuionale ce monitorizeaza presa din intreaga lume - „Freedom House", care arata ca in R. Moldova nu exista presa libera.

În contextul evenimentelor de dupa 5 aprilie, Val Butnaru, directorul cotidianului „Jurnal de Chisinau" a contrazis concluziile raportului elaborat de „Freedom House". „Faptul ca functionarii europeni blazati si conformisti si-au schimbat punctul de vedere se datoreaza si acestei prese libere, care exista la noi in tara", a spus Butnaru. Totodata directorul publicatiei a mai mentionat ca „gresesc amarnic cei care au inoculat ideea ca presa care a reflectat evenimentele de dupa 5 aprilie a fost divizata pe criterii de etnicitate - cum ca cea de limba rusa ar fi procomunista, iar cea de limba romana - de opozitie". „Doua ziare de limba rusa „Moldavskie vedomosti" si „SP" din Balti au dat dovada de un comportament echidistant si au reflectat evenimentele conform codului deontologic. Aceasta este o dovada ca unii ziaristi sunt ceea ce trebuie sa fie - a patra putere in stat", a mai declarat Val Butnaru.

Jurnalistul Tudor Iascenco, directorul saptamanalului „Cuvantul" din Rezina a declarat pentru Info-Prim Neo ca la momentul actual jurnalistii din R. Moldova trebuie sa dea dovada de solidaritate. „Trebuie sa demonstram ca suntem cineva in aceasta tara, ca de noi depind foarte multe lucruri, in special informarea corecta a populatiei. Daca noi nu vom informa corect, altii vor informa incorect. Este cel mai tragic ca multi colegi de-ai nostri isi dau seama ca fac acest lucru, dar il fac", a spus Iascenco.

Prezenti la miting, foarte multi oameni de alte profesii au sustinut ca doar existenta unei prese libere poate duce la dezvoltarea unui stat democratic si european.

Un sir de scriitori, publicisti si politicieni i-au felicitat pe jurnalisti cu prilejul zilei lor profesionale, indemnandu-i sa-si exercite meseria in continuare cu mult curaj, chiar daca sunt invinuiti si intimidati ca-si fac datoria corect. În acelasi context, politicienii au promis provocarea alegerilor anticipate, „pentru a avea o guvernare democratica si presa libera". 

 

Info-Prim Neo