Amnesty International si alte ONG-uri In vizorul autoritatilor moldovenesti



ai_logo.jpgDupa toate aparentele, autoritatile Republicii Moldova pedepsesc organizatiile neguvernamentale (ONG) pentru ca acestea si-au indeplinit obligatiile in calitate de aparatori ai drepturilor omului, a afirmat astazi Amnesty International.

Printr-o scrisoare adresata Prim-ministrului Republicii Moldova, Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ONG-urile din Republica Moldova, care s-au implicat activ in procesul de monitorizare a alegerilor si/sau in documentarea incalcarilor inregistrate ale drepturilor omului de catre autoritati in urma protestelor violente care au avut loc la data de 7 aprilie, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul Justitiei si unui control strict din partea organelor fiscale.

"Aparatorii drepturilor omului reprezinta o sursa de inspiratie si merita suport si protectie din partea statului in lupta acestora pentru apararea drepturilor omului", a afirmat Nicola Duckworth, directorului Programului pentru Europa si Asia Centrala.

"Autoritatile moldovenesti nu-si indeplinesc obligatia de a asigura ca activistii pentru drepturile omului sa-si poata indeplini obligatiile fara obstacole si de a-i proteja impotriva oricaror incalcari ale drepturilor lor, dupa cum este prevazut in Declaratia ONU privind Aparatorii Drepturilor Omului".

Amnesty International a primit raportari precum ca cel putin sapte ONG-uri, inclusiv  reprezentanta locala a Amnesty International, au primit scrisori de la Ministerul Justitiei pe data de 16 aprilie. Fiecarei organizatii i s-a cerut sa-si explice pozitia cu privire la tulburarile in masa si masurile luate de catre aceasta pentru a preveni si a inceta violenta. Aceste sapte organizatii si alte patru au primit citatii de la inspectoratele fiscale locale pe data de 24 aprilie, in care li s-a solicitat sa prezinte pina la data de 28 aprilie rapoartele financiare si sursele de venit si cheltuieli pentru anii 2008 si 2009.

Pe data de 28 aprilie reprezentantii inspectoratelor fiscale locale au vizitat oficiul Amnesty International in Republica Moldova. Acestia au cerut ca organizatia sa prezinte o copie a listei membrilor remunerati precum si alte documente.

Amnesty International incearca sa obtina o explicatie cu privire la actiunile intreprinse de catre autoritatile statului.

Amnesty International face apel la guvernul Republicii Moldova sa asigure ca organizatiile pentru drepturile omului si activistii societatii civile sa poata activa intr-un mediu fara hartuire, obstacole si intimidare.

Inna Guleac,
Press Officer,
Amnesty International Moldova

www.Amnesty.MD
tel.: /+373-22/ 83-58-08, ext. 13
fax: /+373-22/ 290-927
mob.: + 373-69-33-78-41
mob.: + 373-79-99-35-30
e-mail: media@amnesty.md