Paste pentru fiecare 2009



În aprilie 2008, in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului, am decis sa ducem politicienii in case unde tristete si saracia sunt la ele acasa.

Am avut cateva obiective:

  • sa promovam voluntariatul, prin exemple de caritate si spirit civic, prin intermediul unor personaje cunoscute in tara (care s-au implicat si pentru ca urma sa vina mass media); tot aici ...mass media a promovat activitatile gandite / organizate de noi pentru ca erau prezenti oameni politici cu nume mari;
  • sa ajutam oameni / familii care se afla in situatii dificile;
  • sa punem pe ganduri cat mai multi oameni din tara aceasta si sa le aratam ca oferind uneori o ora din timpul personal sau o bucata de paine unor oameni tristi pot realiza actiuni cu rezultat imediat, dar si de lunga durata pentru impacarea cu sine si pentru pacea din comunitate.

Am reusit sa aratam ca se poate, o saptamana intreaga mass media din tara a folosit constant in stiri cuvintele voluntariat / voluntar(i) si a promovat actiuni de caritate si voluntariat. Oamenii politici au vazut cum traieste lumea de dupa geamurile fumurii ale masinilor de serviciu. Va amintiti ce furori a starnit cazul lui Boris Buiucliu, care a fost unul din primii crainici si a lucrat 40 de ani la Radio Moldova? Domnul Buiciliu este orb si are peste 90 de ani, traieste in saracie si mizerie impreuna cu nepotul lui care este anorexic si depresiv. Peste mai bine de jumatate de an o revista glamuroasa de la noi scria „Batranul locuieste singur si nu-si poate numara nici cel putin pensia, pentru a verifica banii. Este condamnat sa stea in casa, pentru ca nu are un insotitor ce l-ar putea ajuta. Imaginile batranului, au zguduit recent o Moldova intreaga. Vizitat de un oficial moldovean, Boris Buiucli a aparut in fata camerelor de luat vederi mai degraba ca o fantoma..." De fapt, precum ne-am dorit, mass-media a relatat si oameni au cazut pe ganduri, numai ca apoi si-au vazut de bucuriile / problemele / afacerile lor.

ONG din Coalitia pentru promovarea legii si activitatilor de voluntariat, cei despre nu s-a pomenit nici un cuvant in reviste cu VIP-uri si stiri despre politicieni caritabil, au grija ca si pana la SNV 2008 de eroii lor cu povestile lor de viata care sunt un subiect bun de stiri, pot vinde reviste scumpe si stoarce o lacrima, dar nu sunt un imbold suficient ca oamenii sa investeasca din surplusul lor intr-o activitate / organizatie de caritate. Voluntarii de la TDV au maturat, spalat, curatat prin casa la domnul Buicliu, din bani personali echipa face periodic pachete cu produse si se lupta cu gandacii din casa batranului. Este adevarat ca "oficialul" despre care relata media si-a tinut promisiunea si garsoniera lui Boris Buicliu si a nepotului sau a fost renovata. Ei bine, numai noi stim de cate ori dupa asta ne-a sunat batranul l-a birou sa se planga ca cei cu reparatia "i-au schimbat locul lucrurilor" si alte minuni. Pachete mai primeste mosul si de la Uniunea Teatrala, cu iesitul in oras este mai dificil ca avem putini voluntari care sa fie incantati sa se miste incet si cu multe comentarii cand este vorba de plimbat cu batranul "nostru". Iar un aparat de radio asa a si ramas un vis pentru domnul Buicliu. Poate citeste cineva din mass media randurile astea si face un gest ...in afara camerelor de luat vederi si aparatelor de fotografiat, un gest de Pastele Blajinilor si atat.

Aceasta este o poveste unui om din lista noastra pentru care incercam sa facem cat ne tine timpul si posibilitatea de a face donatii, daca doriti va puteti alatura. În continuare, f. succint si despre alte persoane pentru care am pregatit pachete de Paste:

Alina si Nicu M. Domnul este invalid, ingrijeste de fiica sa de 10 ani. Mama fetei este in Ukraina, bolnava mintal. De fata ingrijeste doar tatal, o intretine din pensia de invalid. Anterior a lucrat la televiziunea Moldovei (asistent de regizor).

Eugenia Boris A. Fosta actrita la teatrul „Mihai Eminescu", locuieste singura, are varsta peste 80 ani si este foarte bolnava.

Lidia P. Are varsta peste 75 ani, bolnava de Parkinson.

Maria V. Fosta profesoara, locuieste singura, are varsta de peste 70 ani, Familia, inclusiv nepotica au decedat intr-un accident de masina.

Nelia S. Este oarba 100%, in casa este un mare haos, locuieste cu un fiu care a fost inchis de nenumarate ori pentru acte de huliganism si care este alcoolic.

Gheorghe I. Nevazator, ingrijeste de fii sai. Daniel si Gabriel, 2 baieti  gemeni, 13 ani; Rathica, 9 ani sta cu mama ei.

Valentina P.,  Mihail P. Sot si sotie. Ambii sunt invalizi de gradul 2. Sotia sta 95% din timp la pat. Sotul are amputat un brat putin mai jos de nivelul cotului. Locuiesc singuri. Domnul a fost profesor, doamna - informatician.

Vera Achimovna L. Locuieste singura, are varsta de aproape 80 ani, se deplaseaza in carje.

Ecaterina si Denis F. Au ramas orfani la 6 / 13 ani. Fata are grad de disabilitate, cat a lucrat la Moscova, fratele ei a inceput sa se drogheze. Acum baiatul a fost reabilitat de un ONG, ambii lucreaza si fac mult voluntariat.

Suma donatiilor oferite de TDV & Tineri si Liberi: 422 lei + 709 lei 81 bani.

Continutul pachetelor oferite de Paste 2009:

1.    Un kilogram de zahar

2.    Un kilogram de orez

3.    O sticla de ulei de floarea-soarelui

4.    O franzela feliata

5.    Un cozonac de Pasti

6.    6 oua proaspete de gaina

7.     O banana, lamiie

8.    Un pachet de prajituri

9.    Un suc de fructe

10.  Un pachet de ceai de fructe

11.  Hartie igienica

12.  Gel de spalat vesela

13.  Produse de dizenfectie pentru unele dintre cazuri

14.  Rechizite scolare pentru familiile cu copii (caiete, pixuri, mape, creioane simple, CD-uri).

 

Blogul Antonitei Fonari