CNONG ingrijorat de presiunile la care sunt supuse ONG-urile



Consiliul National al organizatiilor neguvernamentale (CNONG) din Moldova a adresat autoritatilor de la Chisinau si unor misiuni diplomatice acreditate in R. Moldova un apel in care se arata ingrijorata in legatura presiunile exercitate asupra unor organizatii neguvernamentale, transmite Agentia DECA-press.

CNONG din Moldova isi exprima ingrijorarea in legatura cu solicitarile Ministerului Justitiei adresate unor ONG, scrisori din care reiese ca organizatiile respective ar fi co-organizatori ai actiunilor violente din 7 aprilie, fapte care nu corespund adevarului. Consiliul este ingrijorat si de actiunile Inspectoratului Fiscal de Stat care a expediat mai multor organizatii citatii prin care se cere in termeni restransi prezentarea documentelor ce tin de activitatea financiara pentru perioada 2008-2009, veniturile, sursele acestora si cheltuielile aferente.

CNONG face publica si lista acestor organizatii - cel putin zece la numar. Acestea sunt unele dintre cele mai active institutii ale sectorului asociativ al R. Moldova, majoritatea fiind implicate direct in monitorizarea alegerilor parlamentare si/sau a evenimentelor post-electorale.

CNONG cere Ministerului Justitiei sa prezinte publicului larg lista completa de organizatii carora le-au fost expediate scrisorile respective, iar Inspectoratului Fiscal - sa informeze publicul asupra scopului controlului fiscal, listei complete de organizatii supuse controlului fiscal si principiilor selectarii organizatiilor respective.

Anterior, mai multe asociatii internationale au lansat la adresa institutiilor europene declaratii in care este solicitata luarea de atitudine fata de presiunile autoritatilor de la Chisinau asupra unor organizatii neguvernamentale moldovenesti.

DECA-Press