5 ONG-uri somate sa prezinte date despre cum sunt finantate



Cinci organizatii neguvernamentale, membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009, au primit citatii de la organele fiscale, cerindu-li-se informatii despre finantarile pe care le primesc. Rapoartele Coalitiei cu privire la campania electorala si ziua alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste si au semnalat incalcari grave ale procesului electoral.

Este vorba despre Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, Institutul IDIS Vitorul, Institutul de Politici Publice, Centrul Independent de Jurnalism si Asociatia Presei Electronice.

Acestor ONG-uri li se cere, intre altele, sa declare daca au primit finantari de la partidele politice in timpul campaniei electorale. Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu a declarat ca asemenea banuieli sint aberante si ca cerinta Fiscului ar fi mai degraba o masura punitiva.

Igor Munteanu: „Faptul ca acest lucru intervine imediat dupa alegeri, iar formularul anexat citatiei intreaba chestiuni legate de donatiile primite din partea partidelor politice vorbeste despre faptul ca regimul comunist incearca, dupa saptaminile de arestari si intimidari a tineretului care a protestat dupa alegeri, sa intimideze si societatea civila. Si acest lucru cred ca poate sa-l faca cu usurinta. Ma tem foarte mult ca aceasta tinta predilecta a societatii civile este un obstacol care poate fi usor nimicit prin concentrarea tirului tuturor institutiilor de stat controlate de partidul comunistilor in acest moment, intr-un moment in care exista o slabiciune legata de validarea rezultatelor alegerilor, in conditiile in care s-au constatat fraude si in conditiile in care societatea civila mai ales si presa independenta a raportat cazuri de intimidare si maltratare a cetatenilor pasnici si presiunile pe care le-au suferit partidele de opozitie dupa data alegerilor".

Cele cinci ONG-uri din Coalitia 2009 au primit citatiile in aceeasi zi, vineri, cind la Chisinau s-a aflat inaltul comisar european Javier Solana, intr-un efort de mediere a crizei politice. În urma negocierilor purtate cu Solana, presedintele Vladimir Voronin a spus ca criza politica ar fi fost depasita.

Tot vineri, trei ziare de opozitie - Timpul, Ziarul de Garda si Jurnal de Chisinau - au primit, dupa cum sustin, solicitari din partea Ministerului de Interne prin care li se cere sa probeze afirmatiile publicate cum ca organe de forta ar fi maltratat participanti la protestele de dupa alegeri.

Radio Europa Libera