Transparency International-Moldova: "Scoala de azi este societatea de maine"



Transparency International-Moldova in colaborare cu Ministerul Educatiei si Tineretului a desfasurat in aceasta saptamana o activitate dedicata integritatii in sistemul de invatamant. Instruirea formatorilor din cadrul institutiilor preuniversitare de invatamant a avut drept scop sustinerea implementarii Strategiei Nationale de prevenire si combatere a coruptiei si diminuarea tolerantei fata de acest fenomen, transmite Info-Prim Neo, cu referire la un comunicat al Transparency International-Moldova.

Genericul activitatii a fost „Scoala de azi este societatea de maine". „Dreptatea si echitatea, onestitatea si corectitudinea, profesionalismul, bunavointa si grija, respectul si toleranta trebuie sa fie repere de baza ale unui sistem de invatamant contemporan" se arata in document.

Un compartiment aparte in training a revenit problemei coruptiei in sistemul de invatamant si cailor de prevenire a acesteia. Consecinte le coruptiei in invatamant sunt multiple: deteriorarea valorilor etice si morale, diminuarea motivatiei de a studia, reducerea calitatii studiilor, competivitatea joasa a fortei de munca pe piata interna si internationala, saracirea populatie.

În contextul combaterii coruptiei Transparency International - Moldova a venit cu propunerea de a elabora un Cod de Etica - model pentu institutiile de invatamant preuniversitar, care ar fi obligator pentru cadrele didactice si nedidactice, elevi si parinti. „Codul ar trebui sa includa valori de baza, reguli de conduita (in special, prohibitia cadourilor si favorurilor, prevenirea si solutionarea conflictelor de interese), responsabilitati si sanctiuni pentru nerespectarea Codului. O importanta majora ar avea si elaborarea unui mecanism clar de implementare a unui astfel de Cod".

În cadrul activitatii au fost instruite 34 persoane - conducatori ai centrelor metodice si metodisti din Directiil e Generale de Învatamant din teritoriu. Conform intelegerii cu Ministerul Educatiei si Tineretului, formatorii urmeaza sa oganizeze 120 de seminare in institutiile preuniversitare de invatamant cu un generic similar in toate regiunile tarii pentru cadrele didactice, elevi si parintii acestora.

www.info-prim.md