Moldova: impunitatea pentru colaboratorii politiei este inadmisibila



Amnesty International a amintit ca tortura si maltratarea din parte colaboratorilor de politie nu trebuie sa fie tolerate sub nicio forma - astfel de actiuni nu pot fi lasate fara o investigatie adecvata.

Organizatia este ingrijorata din cauza recentelor solicitari ale Presedintelui Parlamentului, Marian Lupu, care a declarat pe 15 aprilie pentru Financial Time, ca amnistia trebuie aplicata nu doar pentru protestatari, dar si pentru politistii care i-au batut pe acestia in detentie. Aceasta solicitare a venit in urma propunerii Presedintelui Vladimir Voronin de a amnistia pe toti cei ce au fost detinuti in legatura cu protestele incepute pe 6 aprilie. Amnistia nu a fost deocamdata adoptata de Parlament.

Amnesty International a solicitat, in repetate rinduri, oficialitatilor de rang inalt sa condamne clar si fara echivoc tortura si maltratarea. Organizatia este ingrijorata din cauza ca declaratia Presedintelui Parlamentului ar putea fi interpretata drept incurajare activa a impunitatii pentru astfel de actiuni.

Amnesty International se opune amnistiei din cauza ca aceasta impiedica descoperirea adevarului si raspunderea ulterioara in fata legii a persoanelor suspectate just de incalcari grave ale drepturilor omului. Organizatia considera ca amnistia pentru astfel de abuzuri contravine legislatiei internationale si obligatiei statului de a aduce in fata justitiei pe cei responsabili de astfel de abuzuri si de a asigura despagubiri pentru victime.

Organizatiile internationale, cit si ONG-urile nationale si internationale, au documentat cazuri de maltratare si tortura in politie, inclusiv tratament inuman si degradant aplicat deopotriva femeilor si barbatilor. Amnesty International isi repeta solicitarea pentru autoritatile din Moldova de a investiga toate afirmatiile de utilizare a fortei excesive, torturii si maltratarii din partea colaboratorilor de politie si de a asigura aducerea in fata justitiei echitabile a tuturor colaboratorilor politiei suspectati just de comiterea unor astfel de incalcari si sanctionarea lor corespunzatoare.

Vezi si:

Memorandum: Amnesty International's concerns relating to policing during and after the events of 7 April 2009 in Chisinau (Memorandum: Îngrijorarea Amnesty International privind actiunile politiei in timpul si dupa evenimentele din 7 aprilie 2009 in Chisinau, in limba engleza).