Vocea copiilor care monitorizeaza respectarea drepturilor copilului in Moldova devine importanta



Vocea copiilor care monitorizeaza respectarea drepturilor copilului in Moldova devine importanta pentru rapoartele si studiile realizate de adulti 

16 aprilie 2009, Chisinau

Afirmatiile copiilor din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova sunt citate in studiile si rapoartele realizate de diverse organizatii si institutii din tara si din strainatate si astfel vocea copiilor se face auzita si devine importanta pentru adulti.  

Studiul „100 cele mai presante probleme ale Republicii Moldova in 2008" (http://www.viitorul.org/public/1730/ro/100_probleme.pdf), lansat in 2009, apreciaza ca fiind „destul de argumentate si credibile afirmatiile" copiilor care monitorizeaza respectarea propriilor drepturi „atunci cand spun ca „dreptul la educatie este cel mai incalcat drept". Acest studiu, elaborat de IDIS „Viitorul", consemneaza observatiile copiilor in capitolul consacrat dreptului la educatie calitativa si face, de asemenea, referiri la Primul Raport al Copiilor despre Respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului din 2008, atunci cand mentioneaza ca „nediscriminarea este unul dintre drepturile copiilor si ale tinerilor incalcate destul de frecvent". 

In acelasi timp, opiniile copiilor din Moldova se regasesc in Observatiile Finale ale Comitetului de la Geneva pentru Drepturile Copilului, formulate dupa prezentarea de catre Guvernul moldovean a Raportului sau despre implementarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Moldova (http://www2.ohchr.org/english/bodies/crc/docs/co/CRC-C-MDA-CO3.pdf). Anterior, copiii au elaborat propriul raport si l-au prezentat in fata Comitetului de la Geneva. 

Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova a fost creat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), in iulie 2008, si reuneste acum 22 de copii din 12 regiuni ale tarii. Informatiile si istoriile lor, prezentate in cadrul unor ateliere de lucru organizate la Chisinau, servesc drept sursa de documentare si pentru Avocatul Copilului din Moldova, care a audiat deja rapoartele lor privind dreptul la protectie impotriva violentei si privind dreptul la participare.    

Constatarile copiilor care monitorizeaza respectarea sau incalcarea propriilor drepturi in Moldova au fost, de asemenea, citate de „Euromonitor" (nr. 3/12 si nr. 4/13), rapoarte elaborate de Asociatia pentru Democratie Participativa „ADEPT" si Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" (http://expert-grup.org/docs/19/euromonitor-rom_12.pdf si http://expert-grup.org/docs/19/euromonitor-rom_13.pdf).   

Printre organizatiile, institutiile si grupurile de initiativa care ofera spatiu pentru vocea copiilor care monitorizeaza propriile drepturi, exprimata in buletinul „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului", se regasesc cel mai des portalul Monitorul Civic.md, Institutul de Reforme Penale (www.irp.md), portalul Dejure.md si platforma corporativa de distribuire si arhivare a comunicatelor de presa www.comunicate.md.
 

E-mail: monitor.childrights@gmail.com