Fete dezbracate in pielea goala si umilite de politisti, spune un avocat



Trei fete, retinute in noaptea de dupa 7 aprilie, aduse la comisariat, dezbracate in pielea goala si obligate sa faca asezari si sa stea in diferite pozitii in fata unui grup de opt politisti barbati. Despre acest caz a relatat joi avocata Lilia Prodan, intr-un seminar dedicat protestelor din saptamana trecuta, organizat de mai multe ONG-uri si la care au participat reprezantanti ai institutiilor judiciare.

Ea a comunicat ca trei din cei patru clienti ai sai, arestati in urma manifestatiilor din 7 aprilie, au fost supusi maltratarii din partea reprezentantilor politiei.

Prodan a mai spus ca cei mai tineri dintre cei detinuti incepand de astazi sunt eliberati. "Ca la conveieri au fost eliberate, saptamana trecuta, mandate de arest, iar astazi, ca la conveier, tinerii sunt eliberati", a declarat avocata.

Ea a mai informat ca printre cei arestati in urma protestelor se afla si un candidat la functia de deputati. Iar potrivit Codului Electoral, acesta nu putea fi arestat pentru ca dispune de imunitate in calitatea sa candidat.

Cruzimile la care sunt supusi tinerii arestati ca rezultat al manifestatiilor din saptamana trecuta seamana cu un fel de Guantanamo, a declarat Evgheni Golosceapov, directorul executiv al Amnesty International, in cadrul aceluiasi eveniment. Potrivit datelor detinute de aceasta organizatie, in jur de 160 de tineri ar fi fost supusi maltratarilor de catre politie. "Au fost batuti, nu li s-a oferit nici apa, nici mancare, nu li s-a permis sa mearga la veceu si nici nu au avut acces la avocati", a reletat Golosceapov, subliniind ca "aplicarea torturii reprezinta o crima si o teroare din partea statului impotriva cetatenilor sai".

Ion Manole, de la organizatia Promo-Lex, a spus ca detine informatii potrivit carora autobuze cu studenti moldoveni, ce invata in Romania, au fost retinuti si dusi la comisariate, unde au fost supusi maltratarilor.

Responsabil pe ordinea publica de la Ministerul de Interne, Petru Corduneanu, prezent la eveniment, a dezmintit informatiile prezentate de ONG-uri si juristi, dar a dat asigurari ca eventuale abuzuri ale politistilor vor fi sanctionate.

 

http://www.stireazilei.md