Asociatia Femeilor "Milena SM" face apel catre Comisariatele de politie



Asociatia Femeilor „Milena SM" face apel catre Comisariatele de politie si din Chisinau si din raioanele republicii de a inceta abuzul si maltratarile asupra femeilor si copiilor retinuti de politie in urma manifestarilor din centrul orasului in zilele de 6 - 8 aprilie curent.

Am fost si martor ocular, cand au fost arestate pe strazi persoane intamplatoare care nu se aflau in PMAN, tratate cu multa brutalitate, inchise in masinile politiei si duse nu se stie unde, ceea ce contravine legislatiei Republicii Moldova, drepturilor omului stipulate in multe documente internationale recunoscute de RM.

Traim in secolul XXI si nu in evul mediu, dar nici in URSS anul 1937, cand oamenii, la fel, erau „vanati", apoi batuti, maltratati, condamnati la inchisoare sau la moarte direct in beciurile KGB-ului. Credeam ca aceste timpuri au trecut. Dar nu si in Republica Moldova, cand suntem martorii unor actiuni fara precedent intr-o tara care se pretinde a fi democratica si in care politia, intrece cu mult atributiile sale legale, incalcand, elementar, juramantul: de a apara tara si nu un partid, oricare ar fi el.

Asociatia Femeilor „Milena SM" are ca obiectiv familiile monoparentale. Astazi marea majoritate a familiilor este dispersata. Multi copii sunt crescuti de un singur parinte si, evident, nu beneficiaza de o educatie corespunzatoare. La politie vin mame - singur parinte, care incearca sa afle de soarta copiilor lor, unii din ei minori.

Nu suntem judecatori si nu condamnam pe nimeni, mai ales acum, in Saptamana Patimilor. Aveti si dumneavoastra o sarcina: de a gasi vinovatii de faradelegile infaptuite prin vandalizarea celor doua cladiri de stat, dar o puteti face, mai ales in cazul copiilor si a femeilor, prin metode umane, si nu recurgand la violenta, la batai, maltratari. Condamnam asemenea metode si va indemnam sa dati dovada de omenie, iar daca ati gresit in fata copiilor, a femeilor, a oricarui cetatean, pedepsind fara ca vina sa fie dovedita, sa va cereti scuze. În fata lor si in fata intregii societati.

Larisa UNGUREANU,
presedinte