Programul CCMSCM - o istorie de succes in Moldova



Programul Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM) isi incheie activitatea in Moldova dupa o perioada de aproape doi ani. Beneficiarii apreciaza drept foarte importante realizarile programului si planifica deja activitati pentru viitoare reforme anticoruptie din Moldova, asigurand astfel un impact continuu si de durata, transmite Info-Prim Neo.

CCMSCM a activat, incepand cu anul 2007, in scopul consolidarii capacitatilor organizatiilor neguvernamentale si mass-media pentru a spori nivelul transparentei si pentru a sustine scrutarea publica a activitatii guvernului. În jur de 30 de ONG-uri si institutii media, si mai mult de 70 de jurnalisti de investigatie au acumulat cunostinte si resurse necesare pentru a continua lupta impotriva coruptiei.

Sean Roberts, manager superior de program, a declarat marti, 14 aprilie, in cadrul conferintei de incheiere a programului ca este multumit de prestatia or ganizatiilor beneficiare. „Dupa cinci calatorii pe care le-am avut in R. Moldova pe parcursul acestor doi ani, pot sa spun ca m-am convins ca si mass-media si ONG-urile au depus eforturi foarte mari in profesionalizarea activitatii lor si eu consider acest lucru foarte important, avand in vedere perioada scurta de timp", a spus Roberts. El a mentionat ca lupta impotriva coruptiei constituie un efort de durata, „o lupta care nu se termina niciodata" si, de aceea, este foarte important ca societatea civila sa monitorizeze in continuare guvernarea.

„Programul a reprezentat un cadru de presiune asupra autoritatilor pentru a promova anumite reforme in diverse domenii. Odata cu finalizarea programului, societatea civila va trebui sa mentina aceste presiuni pentru ca sunt foarte mult lucruri care trebuie schimbate in aceasta tara", a spus si Petru Macovei, directorul Asociatiei Presei Independente (API), organizatie beneficiara in cadr ul programului.

Vasile Spinei, presedintele Centrului „Acces-info" a mentionat ca la inceput era foarte sceptic, dar ca spre finalul programului si-a dat seama ca scopurile lui au fost atinse. „Initial, credeam ca vom lupta cu o dihanie preistorica numita coruptie. Dupa doi ani, dihania a ramas, dar ONG-urile si mass-media au reusit sa-si consolideze capacitatile de monitorizare si sa-si uneasca eforturile", a precizat Spinei.

„Acest proiect a fost un sprijin foarte mare pentru jurnalistii de investigatie pentru ca foarte multi jurnalisti, incepand de la cei mai tineri si terminand cu cei profesionisti, au beneficiat de traininguri si sustinere la realizarea investigatiilor", a declarat Cornelia Cozonac, presedintele Centrului pentru Investigatii Jurnalistice. „Aceasta sustinere a reprezentat un ajutor real in conditiile in care in Moldova exista o reala problema in domeniu: jurnalistii nu fac investigatii pentru ca nu au timp, nu au suficiente resurse, sunt putini in redactii sau chiar se tem sa realizeze investigatii pe teme de coruptie", a mai spus Cozonac. În cadrul proiectului, a fost formata o retea a jurnalistilor de investigatie, care intentioneaza sa-si continue activitatea in echipa si in viitor, in cadrul altor proiecte.

Dupa finalizarea programului, continua si activitatea consiliilor pentru transparenta locala din raionul Ungheni, create de catre Centrul Regional de Dezvoltare Durabila. Organizatia a reusit pentru prima data sa antreneze cetatenii sa participe alaturi de administratia publica locala la planificarea bugetului local. Astfel, spre exemplu, locuitorii din Manoilesti, Ungheni, au determinat prioritatile satului: reparatia drumurilor principale si asigurarea accesului la apa si gaz.

Asociatia „Soarta", care a desfasurat un proiect de advocacy si monitoring pentru combaterea coruptiei in institutiile medico-sanitare din raionul Soroca, lucreaza acum la un nou proiect de combatere a coruptiei la examenele de absolvire si bacalaureat in liceele si gimnaziile din raion.

În afara de organizatii si jurnalisti, programul CCMSCM a informat sute de mii de moldoveni despre natura coruptiei si modalitatile de contracarare a acestui fenomen prin intermediul unei Campanii nationale fara precedent de informare anticoruptie „Tu poti opri coruptia!". Sondajele realizate demonstreaza deja o scadere cu 10% a disponibilitatii cetatenilor de a da mita; iar numarul moldovenilor care iau atitudine si raporteaza cazuri de coruptie a crescut de doua ori.

Programul CCMSCM este implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in ca drul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. Consolidarea capacitatii de monitoring a societatii civile si mass-media este cea de-a doua componenta a PPT.

 

www.info-prim.md