Ce s-a intamplat ieri. Ce trebuie sa se intample azi



Sorry ptr eventuale greseli gramaticale... you never know cand poate sa se inchida netul asa ca trebuie de grabit:)

Ieri oamenii au distrus intreaga Presedintia si Parlamentul. Pana am ajuns eu la 1:30 pe bulevard, tinerii deja stateau aproape de Presedintie si aruncau cu pietre, inauntru stateau pompieri sau nu mai stiu cine care aruncau cu apa in tineri. Dupa asta tineri au luat scuturi si au trecut de apa si au reusit sa intre (asta s-a intamplat o perioada destul de lunga, eu relatez pe scurt).

Înainte de ora 1 insa scutul a atacat. Scutul a patruns in multime, incetisor multimea mergea cu cate un pas in urma. La un moment dat, in timp ce toti erau in picioare, o fata a cazut... cei cu bastoanele nu au atacat pe cei care erau in picioare, ci fata care era jos. Fata a fost trasa in multime... toti cei din fata scutului s-au asezat, in timpul asta cei din spate distrugeau pavajul si aruncau in scut... scutul dadea inapoi, apoi era incercui si atacat din toate partile. Martorii spun ca uneori le era mila de cei din scut raniti. La urma urmei ei doar asculta ordine. Iar daca nu era asa probabil erau printre noi.

Dupa asta m-am indreptat spre Parlament. Acolo usa nu au putut sa o distruga, au intrat pe fereastra. În timp ce stateam pe aproape au aruncat o chestie din aia cu sunet de bomba (habar n-am cum se numeste)... oamenii s-au speriat, dar au ramas pe loc, in cateva minute au mai aruncat una si am hotarat sa plec. Ma durea urechea de la sunetul asurzitor. Chestia aia nu raneste oamenii, dar afecteaza urechea destul de mult, iar uneori oamenii pot sa faca atac de panica sau atac de cord... mai ales daca cei care se afla alaturi sunt adolescenti si tineri. Se zvoneste ca au fost si grenade, dar salvarea nu vrea sa confirme acest lucru.

Am revenit la Presed si am strigat ca politia e cu noi. Dar de fapt nu era cu noi. Apoi am mers in spate si am vazut un regiment scut pregatit. Putin stresant sa vezi toti tipii aia cu baionete si bastoane. Am hotarat sa stau pe iarba. Asa stand pe iarba vizavi vedeam cu incet se porneste scutul, vedeam si sefii intermediari care dadeau comanda. În sfarsit s-au pornit. Dar nu au atacat pe nimeni. Ori pentru ca nu era programat, ori pentru ca nu au reusit pentru ca multimea furioasa arunca cu pietre in ei. În spatele Parlamentului s-au auzit vreo 5 chestii din alea cu sunet de bomba. Cineva observase ca la vale stau sefii astora de la scut, a fost de-ajuns unul sa strige „La vale" si toti s-au pornit. Sefii au disparut foarte repede.

Protestatarii s-au fotografiat langa tribuna lui Voronin, pe covorul rosu, au distrus calculatoare si tot ce au mai gasit.

Dupa vreo trei ore de aflat in multime, am hotarat sa plec ceva mai departe. Am stat in scuarul Operei si apoi ne plimbam prin PMAN.
Cand am plecat mai erau oameni in piata. Credeam ca atunci cand lumea o sa se disperseze scutul o sa ii atace. Asa si au facut... cand oamenii au fost destul de putini, s-a pornit atacul. Îmi este greu sa imi imaginez cum sunt torturati cei care acum sunt la inchisoare... aproape 200 de tineri si cine ar putea sa ii scoata de-acolo.

Net ieri nu a fost, realitatea tv a fost inchisa, site-urile cu .md tot. Or daca erau simpli huligani cei care au atacat, se mai luau asa masuri?

Ce trebuie de facut astazi:

1. Miting pasnic... ceea ce se putea de distrus a fost distrus.
2. Nu trebuie sa ne lasam provocati... pentru a nu le da voie sa isi asmute scutul iar pe noi... sunt dovezi deja ca provocatorii au ajutat sa puna steagul pe Parlament sau ca au aruncat cu pietre.
3. Trebuie cerut imediat eliberarea celor 200 de tineri ca prima prioritate.

Restul sunt luate de pe blog-ul lui Nicu Popescu

Revendicari
1. numararea pe nou a voturilor
2. un set de cerinte privind democratizarea vietii publice, care includ si cateva idei preliminare:
3. demisia ministrului de interne papuc care se face responsabil de mai multe abuzuri anti-democratice, si transformarea MAI din institutie de stat de asigurare a ordinii publice, in agent electoral si instrument de violenta al unui partid.
4. Vladimir Voronin se retrage la pensie. renunta la politica si se obliga sa nu detina nici o functie de stat, si nici mandatul de deputat. PCRM alege un nou presedinte. Voronin primeste imunitate in schmbul retragerii din politica.
5. prelungirea licentei PRO TV,
6. reforma politiei (dar cu clauze care ar asigura cat de cat o monitorizare a procesului)
7. invitarea unor mediatori euroopeni care ar media aplanarea crizei, de o maniera consensuala dintre opozitie si guvern.

Iar la rubrica comentarii Ion Marandici completeaza lista:

- Eu as include ca revendicare postul de presedinte a tarii pentru Opozitie.
- plus un acord scris/public (nu ca la 4 aprilie) semnat de parlamentarii PCRM.
- desfiintarea pragului electoral sau micsoararea acestuia la 2-3%
- includerea Opozitiei in Guvern, in unele posturi cheie.
- semnarea Conventiei privind Micul Trafic la Frontiera
- inlaturarea prevederilor privind dubla cetatenie
+ etc. etc. dar dupa cum a zis, PCRM cu exceptia acestui acord nu va fi constrans de altceva.

Daaaar toate acestea pot fi facute daca facem un protest pasnic. Nu este momentul sa mori pentru patrie. De aceea nu ne lasam provocati, cerem lucruri concrete, stabilim lista de prioritati. Si mai accentuez ca prioritatea numarul unu este sa cerem eliberarea tinerilor.
Daca comunistii pregatesc un "contramiting", scandam si lozinci in rusa... pentru ca ieri erau foarte multi oameni care vorbeau in rusa. Trebuie sa ne organizam, liderii organizatilor sa conduca manifestatia.

Vedeti video http://www.youtube.com/watch?v=ZaKqVW_ppMQ atac noaptea

http://www.youtube.com/watch?v=88VSH_8Iz_k - opozitia vorbeste cu Voronin
Comentarii la aceste video alta data;)

* tot ceea ce am scris... este din ceea ce am vazut si mi-au povestit.

Pe parcurs daca nu ne sting deja si lumina:) mai trec pe aici.

 

http://vladaciobanu.com