Observatori descriu campania electorala drept calma, desi semnaleaza vandalizari si atacuri



"Controlul Civic - Alegeri 2009", spune ca actuala campanie electorala „a devenit una din cele mai calme si civilizate din ultimi ani", desi chiar in ultimul sau raport aceasta semnalizeaza acte de vandalism si atacuri asupra participantilor la actiuni electorale. Liderul acestei coalitii, Alexandru Barbov, a spus la o conferinta de presa joi, 2 aprilie, ca personal nu este de acord cu spoturile publicitare difuzate de Coalitia pentru alegeri libere si corecte „Coalitia - 2009". „În aceste spoturi publicitare imaginea este separata in doua: CSI este egal cu saracie, Uniunea Europeana este egal cu bunastare", a specificat Barbov, citat de Info-Prim Neo.

Referindu-se la incidentul de la 30 martie, cand panouri si sediul PLDM din Chisinau au fost stropite cu vopsea galbena, Alexandru Barbov il acuza de aceste acte de vandalism pe fiul unui candidat le listele Aliantei „Moldova Noastra". Rugat sa precizeze, Barbov a spus ca a aflat „autorul" de pe stirile agentiilor „Omega" si „News Moldova". În mediul jurnalistic de la Chisinau aceste agentii sunt cunoscute ca favorizand politicile Partidului Comunistilor (PCRM).

Coalitia „Controlul Civic - Alegeri 2009" isi exprima ingrijorarea in legatura cu incidentul produs in week-end trecut pe teritoriul raionului Cantemir. În timpul unui concert in sprijinul PCRM, un grup de persoane imbracate in haine cu simbolica PLDM a atacat mai multi spectatori, provocand unora leziuni corporale serioase.

Totusi, „in pofida tuturor faptelor expuse mai sus, membrii Coalitiei „Controlul Civic - Alegeri 2009" sunt in continuare de opinia ca actuala campanie electorala a devenit una din cele mai calme si civilizate din ultimi ani", se spune intr-un comunicat al observatorilor.

La 5 martie c urent, intr-unul din rapoartele sale Coalitia „Controlul Civic - Alegeri 2009" constata ca PLDM, PL si AMN comit cele mai multe abateri de la legislatia electorala. Aceste trei partide si PCRM sunt unicele creditate cu sanse sa intre in parlament, potrivit unui recent sondaj de opinie. Unele din incalcarile comise de cele trei partide de centru-dreapta, scoase in relief de coalitie, servesc drept motiv pentru a fi contestate de PCRM la Comisia Electorala Centrala. Alexandru Barbov a refuzat sa vada coincidente intre agenda PCRM si agenda Coalitiei „Controlul Civic - Alegeri 2009". „Probabil ei (PCRM - n.r.) s-au folosit de materialele pe care le-am prezentat noi", a spus liderul coalitiei.

 

www.info-prim.md