Doar 2 partide au inclus in platformele lor asigurarea de sanse egale pentru femei si barbati



Majoritatea concurentilor electorali au valorificat insuficient dimensiunea de gen in platformele electorale. Aceasta este concluzia Aliantei ProGen 2009, care a analizat programele din aceasta perspectiva, transmite Info-Prim Neo.

„Doar doua partide au formulat in mod expres si au inclus in lista prioritatilor din platformele electorale tematica asigurarii de sanse egale pentru femei si barbati si prezinta cate un set de solutii in acest sens", declarat joi, 2 aprilie, intr-o conferinta de presa Catinca Mardarovici, directoarea Clubului politic 50/50, organizatie membra a Aliantei ProGen 2009.

Astfel, Partidul Democrat (PDM) stipuleaza in platforma sa ca promovarea egalitatii de gen constituie un principiu fundamental al drepturilor omului si ca femeile merita sanse egale. Partidul Liberal (PL) recunoaste expres faptul ca rolul femeii in viata comunitatii civice si politice este deosebit de important.

„ ;Totodata, majoritatea platformelor electorale au in lista de prioritati propuneri de solutionare a problemelor care direct sau indirect vizeaza femeile: deschiderea gradinitelor, dezvoltarea programelor extrascolare in sistemul educational, sprijin pentru familii", a mentionat Valentina Bodrug-Lungu, presedinta Gender-Centru.

Expertele in materie de gender s-au aratat profund dezamagite de faptul ca foarte putine partide au inclus in platforme probleme de importanta sociala cum ar fi combaterea violentei si traficului de persoane, probleme care se afla in atentia tuturor structurilor europene si internationale si vizeaza mai mult femeilor.

Anterior, Alianta ProGen 2009 a examinat listele electorale si a constatat un puternic dezechilibru de gen.

Alianta ProGen 2009 a fost lansata in octombrie 2008 la initiativa organizatiilor non-guvernamentale Centrul ,,Parteneriat pentru Dezvoltare", „Clubul politic al femeilor 50/50" ;, „Gender-Centru", Forul Organizatiilor de Femei si Clubul pentru Sanse Egale „În Doi". Actualmente, alianta include peste 20 de membri.

 

www.info-prim.md