Balada celor 9 tineri alegatori sau "bate si ti se va deschide" in versiune moldoveneasca



Marti, 31 martie, Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova(CTJM) a organizat un CityGame - activitate din cadrul proiectului "Tinerii promoveaza si sustin participarea in alegeri", finantat de NED (SUA), avand ca scop informarea si incurajarea participarii tinerilor la vot. in cadrul jocului au participat 9 tineri, studenti ai universitatilor din tara. Divizati in 3 echipe, ei au mers la sediile partidelor politice angajate in cursa electorala, pentru a afla cit mai multe informatii despre activitatea fiecaruia dintre ele.

Startul jocului a fost dat la Casa Presei, de unde tinerii au pornit spre Comisia Electorala Centrala pentru ca apoi sa viziteze urmatoarele formatiuni politice:  PCRM, PSD, PL, PLDM, PPCD, PD, MAE, Uniunea Centrista, Moldova Unita, PC, AMN, Alianta Verde, punctele finale fiind Guvernul, Parlamentul si Presedintia.

Tinerii „exploratori" au urmat traseul fixat pe harta care le-a fost inminata de organizatori la inceputul jocului si au descoperit adevarate "comori".

Campanie electorala in plina desfasurare, tineri entuziasmati, dornici de a cunoaste si aventuri ca-n filme - cu urmariri si amenintari - asa a aratat ziua de marti in ochii CTJM si ai participantilor.

in timpul jocului, unii dintre tineri, in loc sa li se dea raspunsuri, au fost luati la intrebari. Altii, netrecind „face control-ul" usilor inchise ale partidelor au pazit usa de la intrare. Pe urmele altora au fost pusi „agenti secreti" pentru a-i urmari unde merg mai departe, altii au fost amenintati cu procuratura - "incrediente" ce au fost asigurate de reprezentantii unora dintre partidele politice. Pe de alta parte, aceleasi grupuri de tineri au fost intampinati cu grija de membrii altor partide, care le-au pus la dispozitie informatia necesara despre program si planuri de viitor. Acestia i-au ajutat pe tinerii exploratori sa gaseasca raspuns la toate intrebarile pregatite de organizatori. 

La final, obositi si speriati, cu noi cunostinte despre politicienii nostri si, bineinteles, cu noi impresii, participantii au fost rasplatiti cu premii de la organizatori si cu un pranz gustos.

Actiunea face parte din proiectul "Tinerii promoveaza si sustin participarea constienta in alegeri" si este implementat de catre Centrul Tanarului Jurnalist din Moldova(CTJM), sustinut financiar de National Endowment for Democracy(NED, SUA) in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte - "Coalitia 2009".

Centrul Tinarului Jurnalist din Moldova (CTJM),
Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520,
Chisinau, Republica Moldova,  MD - 2012,
tel: (022) 92 30 81,
e-mail: ctjmoldova@gmail.com,
web: www.ctj.md
lista de discutii: groups.yahoo.com/group/retea_ctjm