Prima sedinta a CRT Ialoveni



ecorazeni.jpgPrima sedinta (de constituire) a Consiliului Raional al Tinerilor Ialoveni a avut loc vineri, 27 martie 2009 in sala de sedinte a Consiliului raional. 33 tineri consilieri, reprezentantii semenilor lor din 23 localitati ale raionului s-au convocat in sedinta plenara prin hotarirea Consiliului Electoral de Circumscriptie. Reprezentantul organului electoral le-a adus la cunostinta consilierilor hotarirea privind corectitudinea alegerilor de tineret organizate la 23 februarie si 8 martie, rezultatele validarii mandatelor consilierilor.

Sedinta a inceput cu onorarea Imnului si Drapelului de Stat al Republicii Moldova, alocutiunea de felicitare din partea conducerii raionului, invitatilor si inminarea legitimatiilor de consilier. Totodata tinerii consilieri au semnat Codul de etica si conduita, prin care si-au asumat obligatia de a fi in activitatea lor transparenti, onesti, responsabili, accesibili, respectuosi fata de valorile etice, sa furnizeze informatie veridica fara a opera cu manipulari de situatie in beneficiul personal sau a diferitor grupuri de interese. A urmat discutarea si aprobarea in prima lectura a proiectului Regulamentului privind organizarea si functionarea Consiliului Raional al Tinerilor Ialoveni.

Momentul culminant al sedinte a fost alegerea presedintelui, vicepresedintilor si secretarului consiliului. Dupa discutii inflacarate si prezentarea potentialilor candidati a fost ales prin vot secret presedintele Consiliului: Inculet Veaceslav (Carbuna), prin vot deschis - cu votul a cel putin jumatate  plus unu din membrii Consiliului - au fost alesi 2 vicepresedinti: Ursu Anatolie (Ulmu) si Josu Diana (Cigirleni), prin aceeasi procedura de vot a fost ales secretarul Consiliului: Meriacri Mircea (Costesti). La propunerea majoritatii consilierilor si cu vot unanim au fost constituite sapte comisii pe domenii specializate: Comisia pentru Educatie, Sport si Timp Liber; Comisia pentru Asistenta Sociala; Comisia pentru Protectia Mediului; Comisia pentru Cultura; Comisia pentru Mediatizare si Relatii cu Publicul; Comisia Juridica; Comisia pentru Fundrising.

Consilierii au fost alesi prin vot secret, universal, direct si liber exprimat pe un mandat de 2 ani. Consiliul se va intruni in sedinte ordinare o data la doua luni si in sedinte extraordinare, organizate ori de cite ori este nevoie, la cererea a cel putin 1/3 din numarul consilierilor.

Activitatea a fost organizata in cadrul proiectului „Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni", implementat de Asociatia obsteasca „Eco-Razeni" in parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni prin sprijinul financiar al Oficiului in Moldova al Bancii Mondiale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova si Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucuresti.

Asociatia obsteasca "Eco-Razeni"
Republica Moldova, r. Ialoveni, com. Razeni
MD 7728, str. Stefan cel Mare 49/1B
Tel. /+373 268/ 95146; Fax /+373 268/ 73325
E-mail: ecorazeni@gmail.com
Web: www.ecorazeni.wordpress.com
        www.primulvot2009.wordpress.com