Hyde Park: CEDO recunoaste ca ne-au fost incalcate drepturile in anii 2004-2006



Ieri, pe situl oficial al Curtii Europene a Drepturilor Omului au fost publicate primele trei hotarari pe cazuri intentate de ONG Hyde Park impotriva Republicii Moldova, in care reclamam incalcarea dreptului la libera intrunire, aparat de Constitutia RM, dar si de articolul 11 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, act international specializat, pe care statul nostru l-a ratificat si el prevaleaza chiar asupra legilor interne, daca acestea intra in contradictie cu CEDO.

Chiar daca Agentul Guvernamental a pretins ca Asociatia Civica Internationala Hyde Park nu poate fi considerat succesor al ONG Hyde Park, deoarece ea nu este inregistrata la Ministerul Justitiei, CEDO a constatat corect ca suntem aceeasi fondatori, acelasi nume, aceeasi petitionari, deci a recunoscut ca organizatie legala si un grup organizat neformal. Instanta europeana a acceptat explicatia noastra ca am autodizolvat ONG-ul, pentru ca eram hartuiti.

Constatam cu regret ca in instantele interne de judecata n-am putut sa demonstram ca avem dreptul de a iesi in strada, judecatorii acceptind mai degraba pretextele inventate de functionarii municipali, decit argumentele noastre. În unul dintre cazuri (nr. 45095/06), chiar colegiul de la Curtea Suprema de Justitie a comentat la argumentul nostru ca actul emis de primarie este legal si conform cu art. 11 al CEDO". Numai ca decizia judecatorilor de la Strasburg a demonstrat contrariul, astfel trebuie sa intelegem ca judecatorii nostri sunt fie  rau intentionati, incompetenti, sau departe de a intelege ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Iar din cauza lor, si statul Republica Moldova e inca departe de standardele europene si sunt necesare masuri urgente, radicale pentru a schimba situatia.

Mai regretam ca doar indirect si intr-o masura insuficienta vor plati cei vinovati de aceste condamnari (vedeti pe verso numele lor evidentiate cu negru), dar si contribuabilii majoritari ar trebui sa stie ca nu e bine sa stea de-o parte cind semenii lor sunt nedreptatiti. Ei ar putea fi miine urmatoarea victima, sau vor trebui sa plateasca pentru indiferenta cu buzunarul (prin impozitele platite la bugetul public).

Noi promitem ca acesti bani, cind vor ajunge la Hyde Park, vor fi utilizati pentru proiectele noastre de promovare a libertatii cuvintului, apararea drepturilor omului si pentru lupta cu cenzura. Îi vom considera drept contributia benevola a concetatenilor nostri la activitatile publice ale ACI Hyde Park.

1 aprilie  2009

 

Parascovia Topada,

presedinte