IDIS "Viitorul" se apara de PCRM si de Comisia Electorala Centrala



Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul" va ataca la Curtea de Apel Chisinau hotararea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 31 martie de a admite partial contestatia Partidului Comunistilor (PCRM) impotriva IDIS „Viitorul" si a Coalitiei civice pentru alegeri civice si corecte - Coalitia 2009., transmite Info-Prim Neo cu referinta la un comunicat al IDIS.

La 17 martie, reprezentantul PCRM solicitase CEC sa atentioneze IDIS pe motivul nerespectarii legislatiei electorale, referindu-se in special la anumite materiale de educatie civica elaborate de IDIS, in cadrul proiectului „Stimularea responsabilitatii civice in cadrul campaniei electorale din 2009", finantat de Delegatia Comisiei Europene in R. Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului. PCRM reclama ca materialele sunt indreptate impotriva PCRM si prezinta agitatie electorala pentru concurentii sai. La 31 martie, CEC a admis partial contestatia.

„Constatam politizarea excesiva a deciziilor CEC, depasirea atributiilor definite de Codul electoral si utilizarea unor convingeri subiective in locul probelor materiale concludente, IDIS Viitorul a decis atacarea deciziei CEC la Curtea de Apel", se arata intr-o declaratie de presa difuzata de IDIS.

IDIS califica decizia CEC ca fiind „aberanta si lipsita de sens, aducand atingere libertatii de opinie, pluralismului politic si democratiei in R. Moldova". „Decizia atesta un partizanat rusinos al unor membri ai CEC in favoarea PCRM. Efectele acestei decizii vor fi suportate in timp de catre acei cinci membri ai CEC, care s-au lasat atrasi in aceasta cursa denigratoare", se mai spune in comunicatul IDIS.

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din R. Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului R. Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. Coalitia 2009 intruneste peste 70 de organizatii neguvernamentale.

 

http://hotnews.md